© Reporters / Michel Gouverneur

Banksector sluit sociaal akkoord over koopkracht, opleiding en tijdskrediet

Vakbonden en werkgevers in de banksector hebben een akkoord gesloten over nieuwe loon- en arbeidsvoorwaarden. Het personeel van de banken krijgt nog dit jaar en ook volgend jaar telkens een premie : twee keer óf 150 euro netto óf 225 euro bruto.

De banken beslissen zelf of ze de dubbele premie cash uitbetalen of in maaltijd- of ecocheques. Verder beloven de banken extra inspanningen om werknemers om te scholen naar nieuwe functies, en bij te scholen in nieuwe technologieën. In de banksector zijn nu nog ruim 50.000 mensen aan de slag.

De bankenkoepel Febelfin is tevreden dat er een akkoord gesloten werd met alle partijen rond de tafel: "We weten dat de sociale partners rekening gehouden hebben met de context waarin we zitten", verwijst woordvoerster Isabelle Marchand naar de digitale transitie die de sector hertekent. "Het goede is dat het akkoord de koopkracht verhoogt en er extra inspanning gaat naar opleidingen, zeker voor diegenen met een job die bedreigd is door de digitalisering", klinkt het.

Meest gelezen