Belgische Syriëstrijders riskeren vijf jaar cel voor executieplannen homoseksuele broer

Het federaal parket heeft gevangenisstraffen van 5 jaar gevorderd tegen drie Vilvoordse Syriëstrijders. De drie zouden dreigementen geuit hebben tegenover het Westen en tegenover bepaalde mensen in Vilvoorde. Ze zouden ook gepland hebben om een minderjarige homoseksuele broer van twee van hen te ontvoeren en vervolgens te executeren. 

Het federaal parket eiste vijf jaar cel tegen het drietal, dat nog in Syrië zit en dus verstek liet.  Twee van hen werden in 2015 op het Sharia4Belgiumproces in Antwerpen al bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel. Een van de twee vertrok in 2012 naar Syrië en zou volgens Jejoen Bontinck daar ook mensen onthoofd hebben. De tweede beklaagde zit sinds eind 2014 in Syrië. De derde beklaagde is zijn broer. Hij zou ondertussen ook naar Syrië vertrokken zijn. 

De drie Syriëstrijders zouden de voorzitter van het jeugdhuis in Vilvoorde en de imam van de Vilvoordse moskee bedreigd hebben via sociale media. Volgens het federaal parket hadden ze ook concrete plannen om de minderjarige homoseksuele broer van de twee broers om het leven te brengen. Ze zouden hem willen ontvoeren en executeren om zijn geaardheid. 

Het vonnis valt op 27 oktober.

Meest gelezen