Videospeler inladen...

Bijna 6.000 jongeren met handicap krijgen voortaan basisondersteuningsbudget

Vlaams minister van welzijn Vandeurzen trekt extra geld uit om kinderen en jongeren met een beperking te ondersteunen. Vanaf eind deze maand ontvangen ruim 5.800 minderjarigen en jongvolwassenen met een handicap een zogenoemd basisondersteuningsbudget. Dat is een vast bedrag van 300 euro per maand om vrij te besteden aan thuiszorg, poetshulp of dagopvang.

Wie er recht op heeft, krijgt het basisondersteuningsbudget automatisch toegekend. Een aanvraag hoeft dus niet. In aanmerking komen in de eerste plaats  kinderen tot 21 jaar die een verhoogde kinderbijslag krijgen, en in tweede instantie jongeren tot 25 jaar die een integratietegemoetkoming krijgen voor personen met een handicap. Of ze het budget ook écht krijgen, hangt af van hoeveel hulp ze nodig hebben.

Het basisondersteuningsbudget is dus een vast bedrag van 300 euro per maand.  Dat geld kan bijvoorbeeld gebruikt worden om professionele thuishulp te betalen, om een vriend te vergoeden voor vervoersonkosten, om dienstencheques te kopen voor poetshulp, of om mee te doen aan zinvolle activiteiten in een dagcentrum. Het budget is vrij te besteden, zonder dat bewijzen of bonnetjes nodig zijn.

Zorg in eigen handen

Het basisondersteuningsbudget past in de nieuwe, persoonsvolgende financiering in de gehandicaptenzorg. Tot voor kort moesten mensen met een beperking voor zorg aankloppen bij gesubsidieerde diensten en voorzieningen. Maar dat verandert: personen met een handicap of hun ouders krijgen nu een budget om zelf hulp in te kopen. Zo kunnen ze hun zorg ook meer in eigen handen nemen.

Wie beperkte hulp nodig heeft, kan aanspraak maken op het basisondersteuningsbudget. Dat geldt nu dus voor een 6.000 kinderen en jongeren. Maar ook wie op de wachtlijst staat voor meer gespecialiseerde zorg, kan in afwachting het basisondersteuningsbudget krijgen. Dat geldt al voor nog eens 9.000 volwassenen en kinderen.

Wie meer gespecialiseerde zorg op maat nodig heeft, kan in aanmerking komen voor het personeelsvolgend budget: een cash bedrag om zelf hulp in te kopen, of een soort tegoedbon (voucher) om ondersteuning te betalen bij een dienst of voorziening. Het persoonsvolgend budget varieert van 10.000 tot 85.000 euro per jaar. Maar om dat te krijgen, is een aanvraag nodig bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. 24.000 volwassenen krijgen nu al een persoonsvolgend budget. Maar er staan er ook nog duizenden op de wachtlijst.

Meest gelezen