© Carlo Bonte Auctions

Chinees kannetje geveild voor 250.000 euro in Brugge

Bij het Brugse veilinghuis Carlo Bonte Auctions is een Chinees kannetje van 20 centimeter hoog de deur uitgegaan voor maar liefst 250.000 euro. Vooraf werd het geschat op 20.000 tot 30.000 euro maar de prijs liep uiteindelijk op tot een kwart miljoen.

Het gaat om een wit kannetje dat gedecoreerd is met blauwe bloementakken en met een zilveren montuur. "Het gaat om een uniek stuk", zegt Tim De Doncker van het veilinghuis. "We hebben wereldwijd maar weet van drie dergelijke stukken. Naast het kannetje dat wij verkocht hebben, staat er nog één in het nationaal museum van Beijing en nog eentje in een privécollectie in China."

"Dat kannetje uit die privécollectie in China werd in 2016 bij Sotheby's in Hong Kong geveild voor enkele miljoenen", zegt De Doncker. In vergelijking daarmee is het kannetje in Brugge verkocht voor kleingeld. "Het verschil is dat het kannetje dat wij veilden niet meer helemaal  intact was. Het kannetje dat Sotheby's veilde, was dat wel", volgens De Doncker.  

"Het exemplaar dat wij veilden kwam uit een Brusselse collectie. De hoge prijs is vooral te danken aan het feit dat het uniek is en dat het enkele jaren geleden nog deel uitmaakte van een tentoonstelling in Londen. We konden de catalogus van die expositie bij het stuk voegen. Opmerkelijk is dat er in die catalogus gesproken wordt van 'Holy Water', heilig water, wat duidelijk verwijst naar de westerse religie, en dat voor een stuk dat dateert van de 15de eeuw." zegt De Doncker.

Het stuk kent wellicht zijn oorsprong in de Xuandeperiode, die verwijst naar de vijfde keizer van China die regeerde van 1425 tot 1435 tijdens de Mingdynastie. "Zelfs in het museum van Peking kennen ze weinig over de geschiedenis van dit kannetje." zegt De Doncker.

Al tijdens de kijkdagen was er veel interesse. Een vijftal mensen was gegadigd waardoor het opbod snel opliep. Het kannetje verhuist nu naar een buitenlandse collectie.

Meest gelezen