Videospeler inladen...

Infocentrum voor transitmigranten en vluchtelingen vlak bij het Noordstation in Brussel

Er komt een infocentrum, voor transitmigranten en vluchtelingen vlak bij het Noordstation in Brussel. Tot nog toe moesten ze zich zelf beredderen in het Maximiliaanpark.

Enkele ngo's hebben voor drie maanden een gebouw ter beschikking gekregen van de stad Brussel. Onder meer Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Artsen zonder Grenzen en het Belgisch Rode Kruis van de Franstalige gemeenschap, willen de migranten een veilige ruimte bieden, waar ze ook de juiste info kunnen krijgen over hun rechten, vertelt Charlotte Vandycke, van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Videospeler inladen...

Argwaan tegenover hulpverleners en overheid

De voorbije maanden hebben honderden migranten in het Noordstation en het Maximiliaanpark rondgedwaald, in de hoop een route te vinden om in het Verenigd Koninkrijk te geraken. Al die tijd hebben de verschillende organisaties teams uitgestuurd om hen te helpen. Ze deden verschillende keren een oproep aan de federale overheid om een dagcentrum te organiseren, maar uit schrik voor een aanzuigeffect wilde die daar niet op ingaan. 

De migranten zelf zijn heel argwanend tegenover hulpverleners en overheid. Mensensmokkelaars geven hen doelbewust foute informatie over bijvoorbeeld asielprocedures. De organisaties willen de migranten goed informeren, zodat ze een goede keuze kunnen maken over hun toekomst, en vooral een veilige en rustige plek bieden.

Geld voor nachtopvang?

Brussels minister-president Rudi Vervoort stelt voor om 500.000 euro vrij te maken om een opvangcentrum te financieren voor migranten die zich in de buurt van het Noordstation bevinden. Dat is vernomen op het kabinet van Vervoort. Een bron dichtbij de humanitaire ngo's preciseert dat het centrum nachtopvang zou bieden, maar dat werd niet bevestigd bij de Brusselse regering.

Meest gelezen