Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

School in Mexico City is ingestort  door nalatigheid

Vorige week werd Mexico getroffen door een zware aardbeving. Het dodental staat intussen op 326, waaronder 26 mensen in een school in Mexico City. Na onderzoek blijkt dat de vleugel die instortte instabiel was verklaard nadat er een vierde verdieping aan was toegevoegd. Deze waarschuwing werd genegeerd, met de gekende dramatische gevolgen. 

Op 19 september werd Mexico getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.1 op de schaal van Richter. Er vielen minstens 326 doden, waaronder 187 in Mexico City. De aardbeving kreeg al snel een tragisch hoogtepunt toen in Mexico City de privéschool Enrique Rébsamen  gedeeltelijk instortte met daarin 19 kinderen en 6 volwassen. 

Mexico City ligt op zo'n 120 kilometer van het epicentrum maar werd toch zwaar getroffen. Ondertussen is een onderzoek gestart om uit te maken waarom tientallen gebouwen zijn ingestort, aangezien de gebouwen officieel aan bepaalde regels moeten voldoen. 

Uit het onderzoek naar de ingestorte school blijkt dat er aan het bestaande gebouw een vierde verdieping was toegevoegd zonder vergunning. Hierdoor zou het gebouw instabiel geworden zijn. In november 2013 werd de school hiervoor gewaarschuwd door de wijkverantwoordelijke, maar dit viel in dovemansoren.  De school kwam er met een boete vanaf en mocht de verdieping afmaken. De wijkverantwoordelijke diende klacht in tegen de school maar daar werd verder niets mee gedaan. 

De bouwvoorschriften in Mexico City zijn erg streng, maar de uitvoering ervan wordt nagekeken door onafhankelijke onderzoekers die niet altijd even toegewijd zijn en zich in vele gevallen laten omkopen. 

 

Meest gelezen