2017 Anadolu Agency

Grootste Britse leverancier van kippenvlees fraudeert met houdbaarheidsdata

Uit een onderzoek van The Guardian en ITV News blijkt dat in een vestiging van vleesleverancier 2 Sisters op grote schaal wordt gefraudeerd met de houdbaarheidsdata van kippenvlees. Het Engelse bedrijf produceert een derde van alle gevogelte in het Verenigd Koninkrijk en levert er onder meer aan supermarktketens Tesco, Marks & Spencer, Aldi en Lidl. Er zou geen link zijn met Belgische supermarkten.

Twaalf dagen lang hebben de Britse krant The Guardian en nieuwsnetwerk ITV undercoverbeelden gemaakt in een 2 Sisters-vestiging in het Engelse West Bromwich. Ze hebben ook meer dan twintig huidige en vroegere werknemers bevraagd over de kwaliteits- en veiligheidsstandaarden in het kippenvleesbedrijf.

Uit de undercoverbeelden blijkt onder meer dat werknemers kippenvlees dat op de grond was gevallen alsnog hebben verpakt. Ook werd vlees dat door distributiecentra van supermarkten was teruggestuurd, herverpakt en opnieuw aan supermarkten geleverd. Bovendien werd aan de werknemers gevraagd om de slachtdatum van de teruggestuurde kippen aan te passen, wat verboden is. "De kippen worden opnieuw verpakt als productie van vandaag", getuigde een werknemer. 

Ook zouden werknemers documenten over de plaats waar de kippen werden geslacht aangepast hebben, mogelijk om eventuele terugroepacties om gezondheidsredenen te verhinderen. Uit de undercoverbeelden blijkt tenslotte ook dat werknemers ouder vlees met vers vlees hebben vermengd op de productielijn. Dat is eveneens verboden.

Een werknemer beweerde dat voedingsinspecteurs in de regio een "zinloze job" uitvoerden. Bovendien zouden ze geïntimideerd en overstemd worden door productieoversten die hen behandelen als "vijanden".

Grootschalig onderzoek

De onderzoeksresultaten werden door The Guardian en ITV voorgelegd aan Chris Elliott, een expert in voedingsveiligheid van de Queen's Universiteit in Belfast. Elliott leidde destijds het onderzoek naar het paardenvleesschandaal in 2013. Sindsdien heeft hij veel voedingsbedrijven onderzocht in het hele Verenigd Koninkrijk. "Maar nooit heb ik zo'n slechte werkomstandigheden gezien", stelt hij. Hij roept op tot een grootschalig onderzoek.

Dr. Richard Hyde, een expert in voedingsrecht aan de universiteit van Nottingham, verduidelijkt dat het een misdrijf is om incorrecte houdbaarheidsdata op voedingswaren te vermelden. "Er zijn hier een heel aantal potentiële overtredingen die moeten onderzocht worden door de regelgevers. Zij moeten bepalen of verdere stappen nodig zijn", aldus Hyde.

Selectieve informatie

2 Sister beweert niet genoeg tijd te hebben om te reageren, maar spreekt wel van "vervalste beelden". Het bedrijf stelde bovendien dat Elliott noch Hyde hun vestigingen hebben bezocht of hun beleid hebben doorgenomen. "Hun opmerkingen zijn dan ook compleet ongebalanceerd en gebaseerd op eenzijdige, selectieve informatie", klinkt het. 

De vijf grootste Britse supermarkten die de kip in de schappen hebben liggen, waaronder Aldi en Lidl, hebben allen verklaard dat ze de kwaliteits- en veiligheidsstandaarden van hun producten heel serieus nemen en dat de fraude onderzocht wordt.

Geen aanwijzingen over Belgische link

Uit een navraag van persagentschap Belga blijkt dat de grootste Belgische supermarktketen geen kippenvlees van 2 Sisters importeren. Lidl in België werkt niet samen met 2 Sisters, zo liet woordvoerster Isabelle Colbrandt weten. Ook Colruyt werkt niet samen met het bedrijf. Carrefour laat bij monde van woordvoerder Baptiste Van Outryve weten dat het kippenvlees bij de keten van Belgische of Franse origine is. Alleen Aldi was niet bereikbaar voor commentaar.

Meest gelezen