Videospeler inladen...

Hoe je met kardoendistels een bedrijf én het milieu redt

U kent ze wel, de plastic zakjes om in de supermarkt groenten en fruit in te pakken. De meeste van die zakjes worden maar één keer gebruikt. Daarna gaan ze vuilnisbak in. Een bedrijf uit Herent besloot er iets aan te doen.

Sinds de jaren '50 wordt de wereld overspoeld met plastic afval. En omdat er geen efficiënte recyclage bestaat, komt er almaar meer afval bij. Een bedrijf uit Herent vond het stilaan genoeg geweest en zocht een milieuvriendelijk alternatief voor het klassieke plastic.

10 miljoen ton plastic komt elk jaar in de zeeën terecht. Daar moeten we wat aan doen.

Erik Vanderlinden, The Compost Bag Company

Op de site van The Compost Bag Company werd ooit polyethyleen verwerkt tot plastic zakken en folies. "Maar die business bleek na verloop van tijd niet langer rendabel", zegt CEO Erik Vanderlinden. "Veel van onze concurrenten verhuisden hun productie naar Oost-Europa. Later ook naar China."

Differentiëren met duurzame producten

Om het hoofd boven water te houden, ging het bedrijf - dat toen nog Jemaco heette - op zoek naar een manier om afbreekbare plastics te maken, op basis van een plantaardig materiaal. Voorwaarde was wel dat geen landbouwgrond werd ingepalmd.

"Uiteindelijk zijn we bij de kardoendistel terechtgekomen. Die distelsoort heeft olierijke zaden en groeit op dorre grond in onder andere Sardinië en de regio rond Venetië. Het is een alternatief voor de aardolie in de klassieke plastic. En de exploitatie van die distels stimuleert ook de lokale werkgelegenheid in Italië."

Vanderlinden is met zijn bedrijf naar eigen zeggen de enige producent van zakken en folies in Europa, misschien zelfs wereldwijd, die alleen maar werkt met composteerbare producten. Meer dan 90 procent van die producten is bestemd voor de export. "De omschakeling was duur en niet evident. Maar we zien de toekomst hoopvol tegemoet."

Meest gelezen