Demir: "Een zwangere vrouw tegen een grote agent, dat is geen bedreiging"

Tijdens de huiszoeking door het gerecht op het kabinet van staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir (N-VA) liep de spanning heel even hoog op. Dat meldt het parket. De speurders waren op zoek naar documenten over de Belgische poolbasis op Antarctica. Dat Demir daarbij een agent bedreigd zou hebben, ontkent ze met klem.

"Bij het begin van de huiszoeking was de sfeer op zijn zachtst gezegd inderdaad gespannen", zegt Ine Van Wymersch van het Brussels parket. "Daarom is er een proces-verbaal van inlichtingen opgemaakt. Dat is louter bedoeld om een verslag te hebben van hoe de huiszoeking verlopen is. Dat verslag wordt aan de procureur-generaal van Brussel bezorgd, die dan eventueel kan beslissen om een pv op te stellen, als hij zou denken dat er een misdrijf gebeurd kan zijn." 

Meer details over het verloop van de huiszoeking wil het parket niet geven. Uit goede bron is wel te horen dat de staatssecretaris gedreigd zou hebben om een klacht in te dienen tegen een agent. Tijdens de huiszoeking is Demir naar het parlement vertrokken. "Maar dat was ook totaal geen probleem," zegt de parketwoordvoerster, "de huiszoeking was ook helemaal niet tegen haar gericht."

De speurders waren op zoek naar een overeenkomst tussen de regering en poolreiziger Alain Hubert. Die laatste had jarenlang een conflict met Demirs voorgangster Elke Sleurs (ook N-VA), over de uitbating van de Belgische Zuidpoolbasis. Hubert en Sleurs dienden toen verschillende klachten tegen elkaar in. Na haar aantreden sloot Demir een akkoord met Hubert. Maar de klacht bij het gerecht bleef wel bestaan. In het kader daarvan wilden de speurders het akkoord tussen Demir en Hubert inkijken. Aangezien de staatssecretaris zei dat het om vertrouwelijke documenten ging, die niet zomaar konden worden vrijgegeven, beslisten de speurders om ze in beslag te nemen.

Demir: "De agenten kwamen binnen met veel machtsvertoon"

Zuhal Demir spreekt tegen dat ze tijdens de huiszoeking een politieagent zou hebben bedreigd. "Ze zei wel tegen een van de agenten dat als hij zo doorging ze een klacht zou indienen. Daardoor is de situatie gekalmeerd. Maar een klacht indienen tegen iemand die zich ongepast gedraagt, is nog geen bedreiging",  zegt de woordvoerder van Demir. "De agenten kwamen met veel machtsvertoon binnen en dat was behoorlijk intimiderend. Ze gedroegen zich onnodig agressief. "

Dat zegt ook Demir zelf, zaterdagochtend in "De ochtend" op Radio 1. "Ik denk niet dat het een bedreiging is als je zegt: ik denk er over na om een klacht in te dienen. En laten we eerlijk zijn: een zwangere vrouw van zeven maanden tegenover zo'n grote politieagent, bedreigen is dat niet. Ik denk dat dit allemaal een storm in een glas water is."

Ook het kabinet-Demir gaat nu een verslag overmaken aan het parket met hun ervaringen van de huiszoeking.

Meest gelezen