Radiopresentator Michel Follet: "Ik zonder me steeds vaker af van geluid"

Radiopresentator Michel Follet heeft een nieuw boek geschreven over zijn gehoorproblemen. Dat Follet worstelt met tinnitus of oorsuizen, was al bekend, maar hij bespreekt ook een minder bekend fenomeen. Follet heeft ook last van hyperaccusis, of algemene overgevoeligheid voor geluid, zo vertelt hij in "De ochtend" op Radio 1.

Follet kwam over zijn nieuwe boek praten n.a.v. Werelddovendag, aanstaand weekend. De radiopresentator sukkelt al bijna een kwarteeuw met zijn gehoor. "Ik heb last van een constante fluittoon, beter bekend onder de noemer "tinnitus". Een woord waar niemand 20 jaar geleden van had gehoord, maar dat door de vele jongeren met gehoorschade plots "hip" is geworden", zegt hij. "Mijn andere aandoening, hyperaccusis, is een pak minder bekend."

Misschien is hyperaccusis over 20 jaar wel de tinnitus van nu.

Hyperaccusis houdt in dat Follet overgevoelig is aan geluid. "Dat betekent dat bepaalde achtergrondgeluiden voor mij onaangenaam hard doorklinken. Dat is compleet ongenietbaar, en dat maakt de samenleving soms héél moeilijk voor mij. Als je er even over nadenkt, dan zijn er quasi overal kleine pingeltjes: het scannen aan de kassa van de supermarkt, parkeersensoren in de wagen, en op de radio waar sprekers altijd omringd worden met allerlei jingles en melodietjes. Werkelijk overal ligt er geluid op de loer, en dat komt voor mij soms bedreigend over", legt hij uit.

Ik zonder me steeds vaker af omdat allerlei geluiden me hoofdpijn bezorgen.

Over hyperaccusis is nog maar weinig bekend. Er zijn niet veel mensen die de aandoening bespreekbaar maken. "Nochtans is dat wel nodig, en preventie ook", zegt Follet. "Want onze samenleving wordt er qua geluid en lawaai niet bepaald vriendelijker op. Er is sprake van een ware geluidsvervuiling: overal moeten klankjes bij. Het doet soms pijn aan mijn hoofd, waardoor ik me steeds vaker afzonder", geeft hij toe. "Maar ik moet me proberen aan te passen aan de veranderende samenleving, en niet omgekeerd."

Meest gelezen