Peiling in Antwerpen: N-VA in de min, SP.A en Groen halen meer in gespreide slagorde dan in kartel

Mochten er vandaag gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen zijn, dan zou de N-VA van burgemeester Bart De Wever achteruitboeren. SP.A en Groen zouden samengeteld meer stemmen halen met afzonderlijke lijsten dan met een gezamenlijke Stadslijst. Groen zou daarbij ook opvallend hoger scoren dan de SP.A. Dat blijkt allemaal uit een peiling in opdracht van Gazet van Antwerpen.

Bij de peiling is rekening gehouden met twee scenario's: één met een kartellijst SP.A-Groen en één met een SP.A- en een Groen-lijst. 

Als SP.A en Groen in kartel naar de kiezer trekken, zouden ze samen 30,6 procent halen, meer dan de N-VA van burgemeester De Wever, die zou stranden op 29,5 procent (-8,2 procent). De rest van de koek zou worden verdeeld tussen CD&V (8,9 procent), Vlaams Belang (8,8 procent), PVDA + (9,9 procent) en Open VLD (7,1 procent).

In het scenario van afzonderlijke SP.A- en Groen-lijsten zou de N-VA de grootste partij blijven met 26,1 procent (-11,6 procent). Hier verliest de N-VA dus meer, en dat lijkt in de eerste plaats Groen ten goede te komen, die 24,2 procent (+16,3 procent) zou halen en daarmee de tweede partij van de Scheldestad zou worden. De groenen zouden de SP.A ruim achter zich laten, want de Vlaamse socialisten zouden solo op 13,6 procent blijven steken. Ook hier lijken de andere partijen veroordeeld tot een rol in de marge: CD&V met 10,2 procent, Vlaams Belang met 8,7 procent, PVDA+ met 8,2 procent en Open VLD met 6,4 procent.

Bart De Wever blijft numero uno

40 procent van de Antwerpenaren verkiest Bart De Wever (N-VA) als burgemeester. Ondanks het verlies van zijn partij ligt hij nog altijd in de bovenste schuif bij de Antwerpenaren en laat hij zijn uitdagers Kris Peeters (CD&V) met 15 procent, Wouter Van Besien (Groen) met 12 procent, Peter Mertens (PVDA+) met 9 procent en Filip Dewinter (VB) met 7 procent ver achter zich. Tom Meeuws (SP.A) en Philippe De Backer (Open VLD) blijken met respectievelijk 3 en 2 procent niet bijzonder goed te scoren bij de kiezer.

De kiezer geeft Bart De Wever trouwens een 6,1/10 voor deze vijf jaar als burgemeester.

In de praktijk levert de grootste partij in principe de burgemeester, die in ons land niet rechtstreeks wordt verkozen. 

De favoriete coalities van de Antwerpenaar

23 procent van de Antwerpenaren geeft nog altijd de voorkeur aan een voortzetting van de huidige coalitie van N-VA, Open VLD en CD&V. 18 procent verkiest een coalitie van SP.A, Groen en PVDA+, 16 procent de combinatie SP.A, Groen en CD&V. Daarna volgen N-VA/Groen/CD&V (13 procent), SP.A/Groen/CD&V/Open VLD (11 procent) en N-VA/Vlaams Belang (10 procent).

Het huidige stadsbestuur krijgt trouwens een 6,2/10 van de kiezer.

De peiling is telefonisch afgenomen bij 800 stemgerechtigde Antwerpenaars tussen 20 en 27 september. Er zijn quota gebruikt op het vlak van leeftijd, geslacht en  districten. De maximale foutenmarge bedraagt 3,5 punten.

Meest gelezen