Videospeler inladen...

Rechter veroordeelt pester: flauwvalchallenge is geen spel

De 20-jarige pester die te zien is in een filmpje waarin een 13-jarige wordt gewurgd en in het kanaal geduwd, is veroordeeld voor onmenselijke behandeling en opzettelijke slagen en verwondingen. Het ging om de zogenoemde ''flauwvalchallenge''. Hij krijgt een autonome probatiestraf van 2 jaar en een boete van €800 met uitstel. De komende 2 jaar zal hij een aantal voorwaarden moeten naleven.

In het filmpje was te zien hoe drie pesters (twee minderjarigen en één meerderjarige) de keel van een 13-jarige jongen uit Ranst dichtknepen waardoor hij even het bewustzijn verloor. Nadien duwden ze het slachtoffer in het Netekanaal in Emblem, bij Lier.

De Antwerpse strafrechter tilt bijzonder zwaar aan de feiten. De dader beweerde dat het slachtoffer zijn instemming had gegeven voor de pesterijen, maar de rechter wees die redenering af en zei dat de 13-jarige jongen onder grote morele druk stond. Ook na de feiten had de jongen nog lichamelijke klachten en ook zijn psychisch leed was bijzonder ernstig.  

De 20-jarige krijgt een autonome probatiestraf van 2 jaar en een boete van €800 met uitstel voor onmenselijke behandeling en opzettelijke slagen en verwondingen.  Sinds kort kan een rechter probatiemaatregelen opleggen als echte straf. Vroeger waren probatiemaatregelen gekoppeld aan een gevangenisstraf met uitstel. Nu zijn de probatiemaatregelen een straf op zich. De rechter bepaalt niet wat die maatregelen zijn, dat doet de probatiecommissie. In dit geval zal de veroordeelde allicht begeleiding krijgen en een opleiding moeten volgen om tot het inzicht te komen dat wat hij heeft gedaan, ernstige gevolgen kan hebben. Houdt hij zich niet aan de opgelegde maatregelen, dan kan de probatiecommissie een effectieve gevangenisstraf opleggen. 

De twee minderjarige pesters uit het filmpje werden na de feiten in een gesloten instelling geplaatst en staan nu nog altijd onder toezicht van de jeugdrechter.

Meest gelezen