AFP or licensors

Russische oppositieleider Navalny opnieuw opgepakt

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is deze morgen aan de deur van zijn woning in Moskou opgepakt door de politie, toen hij naar een campagnebijeenkomst wou gaan. Dat heeft Navalny zelf bekendgemaakt via de sociale media. Waarom hij precies is opgepakt, is nog onduidelijk.

Navalny schreef op Twitter dat hij in de hal van zijn appartementsgebouw is opgepakt en meegenomen door de politie, om "uitleg" te verschaffen. Volgens zijn woordvoerster Kira Jarmisj zou hij de trein nemen naar Nizjni Novgorod, op 400 kilometer ten oosten van Moskou, om er campagne te voeren voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Die campagnebijeenkomst zou door de autoriteiten zijn toegelaten.

"Het Kremlin beschouwt mijn ontmoetingen met de kiezers als een enorme bedreiging en zelfs als een belediging", schreef Navalny op Twitter, kort na zijn aanhouding. Omstreeks 11.40 uur tweette hij dat hij al drie uur bij de politie zit, zonder dat hem is uitgelegd waarom de politie hem heeft meegenomen. "Ik kijk naar het portret van Poetin. Misschien is dat de bedoeling?", schrijft hij nog.     

Navalny is voorbije jaren uitgegroeid tot de grootste tegenstander van de Russische president Vladimir Poetin, tegen wie de anti-corruptie-activist het volgend jaar wil opnemen in de presidentsverkiezingen. Navalny's politieke toekomst blijft weliswaar onduidelijk. De centrale kiescommissie oordeelt immers dat hij niet geschikt om deel te nemen aan de verkiezingen, omdat hij in juni zelf werd veroordeeld voor corruptie. Maar volgens Navalny was die veroordeling politiek gemotiveerd.

Meest gelezen