Ambergris: archieffoto uit 2007
© Adam Partridge

Jongeren doen de vondst van hun leven op strand op Mallorca: grote klomp waardevol ambergris

 Twee Spaanse jongemannen hebben op een strand in Mallorca een kostbare vondst gedaan: een blok ambergris van ruim een kilogram. De zeldzame stof wordt aangemaakt in het darmstelsel van potvissen en werd lang gebruikt in de parfumindustrie. De klomp ambergris zou tussen de 50.000 en 80.000 euro waard zijn.

Soufian Akrach, een Spanjaard van Frans-Arabische origine, en een vriend vonden de ambergris -een grote klomp en enkele kleinere stukken- twee weken geleden op het strand, de dag na een storm. Uiterlijk ziet het stinkende goedje er hetzelfde uit als een ordinaire steen, maar Akrach besefte al snel dat het om ambergris moest gaan.

"In de Arabische landen wordt er vaak over gesproken. En bovendien ben ik een fan van natuurdocumentaires. Ik wist dus wat het was en waarvan het komt. Maar het is toch anders om het in het echt te zien", vertelt hij aan lokale krant El Diario de Mallorca.

Officieel bevestigd is de vondst nog niet. Als dat gebeurt, is het de eerste keer dat er ambergris aanspoelt op de Balearen. Akrach, die werkt als pizzabakker en restauranthulp, heeft enkele stalen opgestuurd om wetenschappelijk te laten testen, maar zijn eigen testen wijzen erop dat het om ambergris gaat, zo scheidt de wasachtige klomp een olie af als er een vlam wordt tegengehouden.

"Het is alsof ik de lotto heb gewonnen"

"Het is alsof ik de lotto heb gewonnen", zegt Akrach. Omdat het zo zeldzaam is, is ambergris heel erg duur. Een klomp van ruim een kilo zou tussen 50.000 en 80.000 euro kunnen opbrengen. Anderzijds is de handel in de stof in de meeste landen illegaal, omdat potvissen beschermde dieren zijn. Hoe de twee Spanjaarden hun vondst legaal kunnen verkopen, is dan ook niet meteen duidelijk.

Ambergris wordt gevormd in het darmstelsel van potvissen. Het was lang heel populair in de parfumindustrie omdat het de eigenschap heeft om geuren goed aan de huid te binden. Tegenwoordig kan het vervangen worden door een synthetische versie. Of ambergris nog steeds gebruikt wordt door producenten van parfum, is niet zeker. Er hangt een waas van geheimzinnigheid rond. Maar er wordt in ieder geval nog steeds veel geld voor betaald.

Meest gelezen