TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Test-Aankoop waarschuwt voor Nederlandse oplichters die gratis vliegtuigtickets beloven

Sinds enkele maanden zijn er in ons land Nederlandse oplichters aan het werk die mensen geld proberen af te troggelen met de belofte van voordelige of gratis vliegtuigtickets. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De oplichters gaan agressief te werk en bestoken slachtoffers met mails, sms'en en telefoontjes om ze onder druk te zetten. Test-Aankoop en het Europees Centrum voor de Consument (ECC) hebben samen al meer dan 100 klachten ontvangen.

De oplichters bellen slachtoffers op met een aanbod van websites als "Shop & Fly" of "BeterPrijs" en de belofte van voordelige of zelfs gratis vliegtuigtickets. Wie ingaat op het voorstel om een mailtje te krijgen met meer informatie, ontvangt echter een rekening van 76 euro, ook al is er geen contract getekend.

Vervolgens worden de slachtoffers bestookt met mails, sms'en en telefoons om hen onder druk te zetten om snel te betalen. Er is zelfs sprake van incassobrieven die toegestuurd worden. Sommige slachtoffers voelen zich daardoor zo geïntimideerd dat ze betalen.

Test-Aankoop en het ECC, dat grensoverschrijdend opereert, hebben al een 100-tal klachten ontvangen van gedupeerden over "Shop & Fly". "En met de andere telefoonbedrijven erbij geteld, zijn het er nog een pak meer", zegt Simon November van Test-Aankoop. De consumentenorganisatie raadt aan om het telefoongesprek zo snel mogelijk af te breken, eventuele facturen en aanmaningen schriftelijk te betwisten en zeker nooit te betalen. Daarnaast kan je ook een klacht indienen bij de politie.

"Wij hebben ook contact opgenomen met de economische inspectie. Ik
denk dat zij met hun Nederlandse collega’s moeten samenzitten om te kijken
hoe die bedrijven kunnen worden tegengehouden", aldus November.

Meest gelezen