AFP or licensors

Twintig Somalische soldaten gedood bij aanval Al Shabaab

Opstandelingen van de terreurgroep Al Shabaab hebben een militaire basis van het Somalische leger in het zuiden van het land aangevallen en geplunderd. Het gaat om een vergeldingsactie.

Volgens een plaatselijke functionaris kwamen bij de aanval minstens twintig soldaten om. Het geweld vond plaats in Barire, zowat 40 kilometer ten westen van de hoofdstad Mogadishu. Na de basis geplunderd te hebben, trokken de Shabaab-militieleden weg. Een plaatselijke bewoner zegt dat de aanval goed was voorbereid. Hij werd in gang gezet door twee zelfmoordaanvallen met autobommen.

Het Somalische leger heeft de dodentol niet bevestigd. Wel gaf generaal Mohamud Haji Ali toe dat er in Barire "zware gevechten" waren. Al Shabaab heeft de aanslag opgeëist. Volgens de met Al Qaeda gelieerde terreurgroep was de actie een represaille voor de dood van elf boeren, die het Somalische leger met de hulp van Amerikaanse militairen heeft omgebracht.

Al Shabaab eiste eerder al de verantwoordelijkheid op voor de bomaanslag gisteren in het centrum van Mogadishu (foto boven). Ook hierbij werd een autobom gebruikt. Het springtuig ontplofte vlak bij een markt, in een drukbevolkte straat. Er werden minstens 7 mensen gedood en er vielen ook verschillende gewonden.

Meest gelezen