Pixsell/PA Images

Vlaanderen pakt valse oldtimers aan

Vlaams minister van Mobiliteit, Ben Weyts (N-VA), werkt aan nieuwe regels voor oldtimers, voertuigen die minstens 25 jaar oud zijn. De hervorming, waarbij wagens pas vanaf 30 jaar het statuut oldtimer kunnen krijgen en ook frequenter gekeurd worden, dient om fiscaal misbruik tegen te gaan. Dat schrijft De Tijd. 

Dagelijks rijden er zo'n 6.000 Porshes, Mercedessen, BMW's en andere stokoude wagens rond. Hoewel het verboden is om een oldtimer in te zetten voor woon-werkverkeer of commercieel gebruik. Toch gebeurt het massaal omdat een wagen met de status oldtimer vaak tot 10 keer fiscaal voordeliger is. Zowel de eenmalige inschrijvingsbelasting als de jaarlijkse verkeerstaks en de kostprijs van de verzekering liggen lager. 

Volgens berekeningen van de Vlaamse belastingsdienst betaalt een eigenaar voor een wagen die 24 jaar oud is tussen de 1.335 en 2.235. Een auto van 1 jaar ouder, die als oldtimer kan worden ingeschreven kost fiscaal 110 tot 380 euro. 

Strengere regels

Het misbruik wordt duidelijk als er gekeken wordt naar het aantal inschrijvingen. In vijf jaar tijd zijn de inschrijvingen voor oldtimers tussen de 25 en 30 jaar verdubbeld, van 38.000 tot 66.000. De drie gewesten werken daarom parallel aan stengere regels. Zo wordt de leeftijd waarop een wagen oldtimer kan worden, geleidelijk aan opgetrokken tot 30 jaar. Tegen 2020 moet de auto 30 jaar zijn alvorens die kan worden ingschreven als oldtimer. 

Daarnaast zal men zich ook meer moeten aanmelden bij de keuring. Nu is de keuring alleen bij de inschrijving verplicht en daarna nooit meer.

Echte liefhebbers rijden gemiddeld 1500 kilometer per jaar

Peeter Henning, Belgische Federatie voor Oude Voertuigen

Peeter Henning van de belangenclub van oldtimereigenaars juicht het nieuwe voorstel toe. "Wij zijn voorstander omdat we het imago van oldtimers willen beschermen. Liefhebbers gebruiken hun voertuigen om naar evenementen te gaan. Zij onderhouden hun voertuig en steken er heel veel geld in.  En zij rijden gemiddeld maar 1500 kilometer per jaar. "

Meest gelezen