Vlaanderen zet licht op groen voor 41 bijkomende schoolgebouwen

De Vlaamse regering heeft 41 scholen geselecteerd die via een publiek-private samenwerking (PPS) een nieuw schoolgebouw mogen bouwen. De totale investeringswaarde van de 41 projecten bedraagt 550 miljoen euro, een bedrag waarover de Vlaamse regering vorige week een akkoord heeft bereikt. Met deze tweede grootschalige PPS-operatie is Vlaanderen volgens minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) bezig aan een "ongeziene inhaaloperatie" op het vlak van scholenbouw.

De Vlaamse regering besliste eerder al om een vervolg te breien aan het PPS-scholenbouwprogramma "Scholen van morgen". Dat programma ging over de bouw van 182 nieuwe scholen, goed voor een investering van 1,5 miljard euro.     

In het voorjaar besliste de Vlaamse regering een oproep te doen voor een bijkomende PPS-operatie ter waarde van 300 miljoen euro. Maar het aantal aanvragen lag veel hoger dan dat budget. Daarom besliste de Vlaamse regering bij de recente begrotingsopmaak om het bedrag op te krikken tot 550 miljoen euro.     

Met dat bedrag zullen 41 nieuwe scholen kunnen worden gebouwd. "Het gaat om projecten van Ieper tot Lanaken. De nieuwe scholen hebben een oppervlakte van 250.000 vierkante meter of 50 voetbalvelden", aldus minister Crevits.     

Veruit de meeste nieuwe scholen komen erbij in Antwerpen (17 scholen voor een bedrag van 157 miljoen euro) en Oost-Vlaanderen (13 scholen voor samen 151 miljoen euro). Daarnaast zijn er er 6 projecten goedgekeurd in West-Vlaanderen, 4 in Limburg en 1 in Brussel.      Voor Vlaams-Brabant zijn er geen goedgekeurde projecten.

"Er werd in Vlaams-Brabant maar één aanvraag ingediend, maar dat project was te klein", aldus minister Crevits. Ze wijst er op dat er in het vorige scholenbouwproject wél 26 projecten voor Vlaams-Brabant zaten.     

Is het werk na de twee grote scholenbouwoperaties af? "In scholenbouw is het werk nooit af, maar we zijn bezig aan een historische inhaaloperatie. Die PPS-operatie komt trouwens bovenop de gewone investeringen die we op peil houden", aldus Crevits.

Lijst van nieuw te bouwen scholen

1. Scholen Sint-Victor Turnhout 

2. St.-Norbertusinstituut - Sec. Handelsschool St.-Lodewijk

3. Technicum Noord-Antwerpen

4. Moretus bovenbouw (Ekeren)

5. Gesubsidieerde vrije basisschool JOMAAntwerpen (Merksem)

6. Gesubsidieerde vrije basisschool Sint-Catherina Stabroek

7. Sint-Jan Berchmanscollege Malle

8. Campus Sint-Ursula Lier

9. Basis- en secundaire school Cadix

10. De leerexpertAntwerpen (Deurne)

11. Gemeentelijke basisschool De Sleutelbloem Brecht

12. Gemeentelijke lagere school De Notelaar Wijnegem

13. Kleuterschool 't NotendopjeWijnegem

14. Campus Zandpoort Mechelen

15. Basisschool De Smiskens Turnhout

16. Basisschool Kiliaan Duffel

17. BuSO en BuBa De 3master Kasterlee

18. Ignatius scholen Sint-Jans-Molenbeek

19. Technisch Heilig Hart Instituut en Pius X-college Tessenderlo

20. Scholengemeenschap Lanaken

21. Campus Alicebourg Lanaken

22. Campus Leopoldsburg Leopoldsburg

23. Scholen Sint-Jozef Gent (Zwijnaarde)

24. Scholen Sint-Laurens Zelzate

25. Vrij Katholiek Onderwijs Maldegem Maldegem

26. Hoger Technisch Instituut Sint-Antonius Gent

27. Katholiek Onderwijs Gent Agglomeratie Gent

28. Stadsgebouw Fabiolalaan Gent

29. School voor buitengewoon onderwijs en internaat SteenakkerGent

30. Basisschool De Lettertuin Ninove

31. BuO De Brug en BS De Krekel Haaltert

32. Basisschool Decroly Ronse

33. Basisschool Voskenslaan Gent

34. Basisschool De Regenboog Evergem (Ertvelde)

35. Basisschool Reynaert Kruibeke

36. Sint-Maartensscholen Ieper

37. Campus Vrije lagere School Centrum en Vrije kleuterschool Centrum Wingene

38. Bertinus Collectief Poperinge

39. Campus Oost Ardooie

40. Campus Noord Roeselare

41. MS Groenhove Waregem

Meest gelezen