VS roept ambassadepersoneel in Cuba terug na "specifieke aanvallen" op diplomaten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson roept meer dan de helft van het personeel van de Amerikaanse ambassade in Cuba terug en voorlopig worden in Havana geen visums meer uitgereikt aan Cubanen. Amerikaanse burgers wordt bovendien afgeraden om nog naar het eiland af te reizen. Die maatregelen zijn een reactie op "specifieke aanvallen" op Amerikaanse diplomaten in Havana.

Sinds eind 2016 hebben verschillende medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Havana of hun familieleden melding gemaakt van onverklaarbare gehoorproblemen en andere fysieke klachten, zoals hoofdpijn en evenwichtsstoornissen. Bij een aantal werd zelfs permanente doofheid en beschadiging van het centraal zenuwstelsel vastgesteld. In totaal zouden zeker 21 mensen getroffen zijn door wat de Amerikaanse regering tot voor kort bestempelde als "incidenten".

Aanvankelijk ging het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uit van een "sonische aanval" met schadelijke geluidsgolven. Maar van die piste zijn de FBI en andere onderzoekers niet meer zo zeker. In de huizen en hotels waar de incidenten hadden plaatsgevonden werd namelijk geen verdachte apparatuur aangetroffen. Ook de specifieke omstandigheden lijken ook in andere richting te wijzen. Zo verklaarden bepaalde slachtoffers dat ze verschillende luide geluiden hoorden of trillingen voelden op het moment van het incident, terwijl anderen niets hoorden of voelden.

"Specifieke aanvallen"

Hoewel de Amerikaanse regering tot voor kort vermeed om het woord "aanval" in de mond te nemen, spreekt minister van Buitenlandse Zaken nu wel van "specifieke aanvallen" op Amerikaanse personeel in Cuba. Wie of wat er achter de mysterieuze aanvallen zit is nog steeds onduidelijk. De Cubaanse regering ontkent elke betrokkenheid en werkt mee aan het onderzoek. 

Toch heeft minister Tillerson besloten om uit voorzorg ongeveer zestig procent van het personeel van de Amerikaanse ambassade in Havana terug te trekken. Ook zal de VS tijdelijk geen visums meer uitreiken in Cuba. Cubanen die toch naar de VS willen reizen, kunnen een visum aanvragen in naburige landen. Bovendien zal de VS voorlopig geen officiële delegaties meer naar Cuba sturen, melden bronnen binnen het Witte Huis. Binnenkort zal de VS ten slotte ook een negatief reisadvies uitvaardigen voor het eiland, omdat sommige "aanvallen" in hotels hebben plaatsgevonden.

Hoewel de VS de Cubanen niet rechtstreeks beschuldigt van de aanvallen, lijken de maatregelen in elk geval nefast voor het delicate toenaderingsproces tussen beide landen. In 2015 haalden toenmalig president Barack Obama en de Cubaanse president Raul Castro de diplomatieke banden opnieuw aan, na meer dan vijftig jaar van isolatie. Zo werden de ambassades in Havana en Washington heropend en werden reis- en handelsbelemmeringen versoepeld. Huidig president Donald Trump wil enkele van die hervormingen echter terugdraaien. 

Meest gelezen