Krakers hebben huis in centrum Gent alweer verlaten 

De krakers die eerder vandaag waren binnengedrongen in een woonhuis aan de Coupure, in het centrum van Gent, zijn daar alweer verdwenen. 

Eerst leken de krakers onverzettelijk. Zowel de Gentse politie als de eigenares van het (sinds enkele weken onbewoonde) huis hadden de Roma, die het huis waren binnengedrongen, niet kunnen overtuigen. Waarop de politie de eigenares had aangemaand om een uitzettingsprocedure te starten.

Of de eigenares dat al dan niet heeft gedaan, is onduidelijk. Feit is wel dat het huis rond 17 uur afgelopen middag opnieuw onbewoond bleek te zijn, de Roma hadden het huis alweer verlaten. Gent sukkelt al lange tijd met krakers (meestal Roma) die onbewoonde huizen innemen, of zelfs al één keer het huis van een gezin dat op vakantie was. 

"Sowieso is het kraken van bewoonde panden strafbaar. Daar staat twee jaar gevangenisstraf op en vanaf één jaar moet de procureur ingrijpen", verduidelijkt Egbert Lachaert (Open VLD). "In de heel nabije toekomst, nu donderdag in de Kamer, wordt een wet gestemd die het voor krakers van bewoonde panden heel moeilijk moet maken."

Het is al een tijd duidelijk dat in het geval van onbewoonde panden, zoals vandaag weer het geval was in Gent, de zaak heel wat moeilijker ligt. "Maar de nieuwe wet zal wel degelijk ook gelden voor onbewoonde panden", voegt Lachaert eraan toe.

Meest gelezen