Basketters die tijdens volkslied knielen riskeren sanctie

De NBA, de organisator van de Amerikaanse basketbalcompetitie, verbiedt spelers te protesteren bij het spelen van het Amerikaanse volkslied. De dertig clubs hebben een nota ontvangen met duidelijke richtlijnen.

Het is de Amerikaanse sportzender ESPN die de nota naar buiten heeft gebracht.  Daarin staat te lezen dat geen enkele club mag afstappen van de regel dat spelers, coaches en stafleden rechtop staan bij het spelen van het Amerikaanse volkslied. De nota is een reactie op het feit dat meer en meer sporters knielen bij het spelen van het volkslied. De trend is begonnen in het American Football, als protest tegen het onbestrafte politiegeweld tegen zwarte medeburgers. Toen president Trump de knielende voetballers "disrespectful" noemde en de clubs opriep hen te ontslaan, was het hek van de dam en volgden andere sporters het voorbeeld.

Goede voorbeeld

De NBA  laat in de nota uitschijnen dat spelers, coaches en stafleden die de regel schenden sancties mogen verwachten. Maar wat die sancties zullen zijn, laat ze in het midden. Overigens gaat NBA-voorzitter Adam Silver ervan uit dat basketters voortaan het goede voorbeeld zullen geven, en bij het aanzetten van het volkslied zonder uitzondering rechtop zullen staan.

Meest gelezen