Peeters laat inspectie controleren of bank correct informeert over lening

De economische inspectie start met controles bij banken om na te gaan of ze mensen juist informeren over de kosten die verbonden zijn aan een lening. Dat schrijft Het Belang Van Limburg. Banken zijn verplicht al in een eerste gesprek een document daarover mee te geven, maar uit een recente steekproef van Test-Aankoop bleek dat dat heel dikwijls niet gebeurt. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) dreigt met sancties.

Sinds enkele maanden zijn kredietinstellingen verplicht om al vanaf het eerste contact met mogelijke klanten de juiste informatie te geven over de kosten verbonden aan de lening. Dat gebeurt via een ESIS-document (European Standardised Information Sheet) met daarin alle essentiële informatie zoals het jaarlijkse kostenpercentage (JKP), de maandelijkse afbetaling, de kostprijs van de premies en van eventueel verplichte verzekeringen.

Uit praktijktesten van Test-Aankoop bij vijf grote banken bleek onlangs dat het ESIS-document nergens bij het eerste bezoek meegegeven werd. Ook bleek de weergave van het jaarlijkse kostenpercentage heel dikwijls "nattevingerwerk". Daarom komen er vanaf volgende maand controles van de economische inspectie.

"Test-Aankoop zegt dat de documenten niet of onvolledig afgeleverd worden, de banken zeggen dan weer dat klanten onvoldoende informatie geven om een document op te kunnen stellen, ik wil weten wat er in de praktijk gebeurt", verduidelijkt minister Peeters aan VRT NWS. "Als na de controle blijkt dat de banken de wetgeving niet naleven, zullen wij verdere acties ondernemen en indien nodig sancties opleggen."

Meest gelezen