Kris Peeters: "Soedanese missie niet voor herhaling vatbaar"

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) heeft bedenkingen bij de omstreden Soedanese missie die opgepakte vluchtelingen in het Maximiliaanpark moet identificeren. "Dit is zo delicaat dat daar eerst in de ministerraad over gesproken moet worden. We moeten vermijden dat we mensen terugsturen naar een land waar ze gefolterd dreigen te worden, of erger."

De voorbije weken zijn in het Maximiliaanpark in Brussel verschillende mensen opgepakt die geen identiteitspapieren bij zich hadden. Het gaat vooral om Afrikanen: Soedanezen en Eritreeërs. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) drong er bij de Soedanese overheid op aan om een delegatie te sturen die de opgepakte mensen kan identificeren. Als het Soedanezen zijn, worden ze teruggestuurd naar Khartoem.

Het is een Europese primeur dat Soedan een identificatiemissie stuurt. Soedan wordt beschouwd als een repressief land, president Omar Al Bashir is voor het Internationaal Strafhof in Den Haag aangeklaagd voor volkerenmoord in Darfoer.  Volgens mensenrechtenrapporten wordt elke vrijheid van meningsuiting gefnuikt en zijn de mensen net op de vlucht voor het geweld en de repressie.

De missie doet dan ook stof opwaaien: samenwerken met zo'n regime is totaal onverantwoord, zegt de oppositie. Maar ook binnen de regering is niet iedereen even gelukkig. In een interview in De Morgen zegt vicepremier Kris Peeters (CD&V) dat het "met de Soedanese delegatie niet gelopen is zoals zou moeten. Dit soort missies is zo niet voor herhaling vatbaar."

"Dit is zo delicaat dat daar eerst in de schoot van de ministerraad over gesproken moet worden. Er moet ook eerst volledige transparantie gegeven worden aan het parlement", verduidelijkt Peeters aan VRT NWS. "Als men een actie opzet met een identificatieteam, zeker als het gaat om een land als Soedan, waartegen procedures lopen, daar moeten we zeer zorgvuldig mee omspringen."

"Ik hoop dat we hier in de toekomst op een andere manier mee kunnen omgaan. Dit is zo, zo delicaat dat daar met heel veel zorg over geoordeeld moet worden. We moeten dat geval per geval bekijken, met respect voor de mensenrechten. Hoe dan ook moeten we uitsluiten dat we mensen terugsturen die het risico lopen gefolterd te worden, of erger."

Meest gelezen