1989 AP

Laatste chef van gevreesde Roemeense Securitate overleden

In de Roemeense hoofdstad Boekarest is Iulian Vlad, de laatste chef van de Securitate, overleden. Hij leidde de gevreesde geheime dienst van 1987 tot de Roemeense revolutie in december 1989. Vlad was 86 jaar.

Iulian Vlad trad kort na de Tweede Wereldoorlog toe tot de Communistische Partij en schopte het tot het staatsapparaat. Van 1952 tot 1977 werkte hij als instructeur voor officieren van het ministerie van Binnenlandse Zaken en als commandant van de school voor officieren. Daarna werd hij staatssecretaris op Binnenlandse Zaken, en in 1984 viceminister van Binnenlandse Zaken.

In 1987 kwam hij aan het hoofd te staan van de Securitate, de gevreesde geheime dienst van Roemenië onder dictator Ceausescu. De Securitate stond bekend als een van de meest brutale geheime politiediensten ter wereld, verantwoordelijk voor aanhoudingen en folteringen en de dood van veel tegenstanders van het regime.

Vlad was ook de chef van de Securitate tijdens de Roemeense revolutie van december 1989, waarbij honderden mensen om het leven kwamen. Vlad werd medeverantwoordelijk geacht voor het vuren op de tegenstanders van Ceasescu. Een week na de executie van Ceasescu en zijn vrouw Elena werd Vlad gearresteerd. Hij werd veroordeeld tot 25 jaar cel, maar zat er maar 4 jaar van uit.

Meest gelezen