Video player inladen...

Trump sneert na noodkreet Puerto Rico: "Democraten hebben burgemeester gezegd dat ze onaardig moet zijn"  

Tien dagen na de doortocht van orkaan Maria blijft de toestand op het Amerikaanse eiland Puerto Rico bijzonder schrijnend. De noodhulp raakt niet tijdig bij de getroffen burgers. De burgemeester van de hoofdstad San Juan richtte zich tot de Amerikaanse president Trump. "Wij sterven hier", zei ze. "En jullie doden ons met inefficiëntie en bureaucratie". Trump heeft haar geantwoord met een reeks venijnige tweets.

Tien dagen na de doortocht van Maria zit bijna heel Puerto Rico nog zonder stroom. Er is dringend nood aan drinkbaar water en nauwelijks een derde van het eiland beschikt opnieuw over een telefoon.

De Amerikaanse overheid heeft hulp gestuurd naar Puerto Rico, maar die raakt niet snel genoeg bij de getroffen inwoners. Tijdens een persconferentie richtte burgemeester Carmen Yulin Cruz van de hoofdstad San Juan zich expliciet tot president Donald Trump.

"Wij sterven hier", zei ze. "En ik kan er niet bij dat de grootste natie ter wereld er niet in slaagt logistieke hulp te voorzien voor een klein eiland van 100 bij 35 mijl. Dus ik vraag de president van de Verenigde Staten om te garanderen dat iemand is belast met de taak om levens te redden. Als er daar iemand is die naar ons luistert: wij zijn aan het sterven. En jullie doden ons met inefficiëntie en bureaucratie."

Puerto Rico beklaagt zich er al verschillende dagen over dat de hulpverlening vanuit Washington te traag op gang komt. "Dit is een grote humanitaire crisis die 3,5 miljoen Amerikaanse burgers treft", zei gouverneur Ricardo Rosello vorige week.

Trump haalt uit in vier venijnige tweets

De Amerikaanse president Trump weerlegt de kritiek. De hulpverlening verloopt "ongelooflijk goed", zei hij gisteren al. In een reeks tweets doet hij er vandaag nog een schep bovenop.

Volgens Trump was de burgemeester van San Juan enkele dagen geleden nog zeer lovend over de aanpak van de regering, maar "hebben de Democraten haar nu gezegd dat ze onaardig moet zijn tegen Trump".

"Wat een zwak leiderschap van de burgemeester en anderen in Puerto Rico, die niet in staat zijn om hun werknemers te laten helpen", sneert Trump nog. "Ze willen dat alles voor hen gedaan wordt terwijl het een gemeenschappelijke inspanning moet zijn."

Er zijn 10.000 federale werknemers -militairen en hulpverleners- naar Puerto Rico gestuurd, tweet Trump ten slotte. "Zij hebben ongelooflijk werk gedaan. Puerto Rico was totaal verwoest."