Tillerson: "Washington heeft "communicatiekanalen" met Pyongyang"

De Verenigde Staten beschikken over "communicatiekanalen" met Noord-Korea. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson gezegd in Peking. Het regime van Kim Jong-un heeft de wil om gesprekken te starten over zijn kernprogramma, stelt Tillerson vast.

Officieel is Tillerson in China om het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan het land voor te bereiden, dat gepland is voor november. Maar tijdens het driedaagse bezoek zullen vooral gesprekken over Noord-Korea de meeste aandacht opeisen. 

Tijdens een persbiefing vandaag stelde Tillerson dat er "communicatiekanalen" met Noord-Korea zijn. "We stellen vragen. We tasten niet volledig in het duister", zei hij. "Er zijn twee, drie open communicatiekanalen. We kunnen  met hen praten, en we praten met hen."

China is de belangrijkste economische partner van Noord-Korea, maar treedt niet op als tussenpersoon voor de communicatie tussen Washington en Pyongyang. Het zijn "onze eigen kanalen", benadrukte Tillerson.

"Oude psychopaat"

Tillersons verklaringen komen na de scheldpartijen die de afgelopen dagen over en weer gingen tussen Trump en Kim. Vandaag lanceerde de Noord-Koreaans propaganda-organisatie overigens nieuwe verwijten tegen de "oude psychopaat" Trump, die "bezig is met een zelfmoordmissie die een kernramp zal veroorzaken die Amerika tot een oceaan van vlammen zal herleiden."

Meest gelezen