Vredeseilanden wordt Rikolto

Hulporganisatie Vredeseilanden kiest voor een nieuwe naam: Rikolto. Dat betekent oogst in de universele taal Esperanto. De organisatie kiest voor deze nieuwe naam omdat Vredeseilanden dit jaar een internationale hulporganisatie is. Het kenmerkende mannetje uit het logo, wordt opgenomen in een vernieuwd merkbeeld.

Na bijna 60 jaar verandert hulporganisatie Vredeseilanden van naam. De niet-gouvernementele organisatie doopt zichzelf vandaag om tot Rikolto: Esperanto voor oogst. “Het woord weerspiegelt wat we doen. Enerzijds ondersteunen we boeren om betere oogsten te hebben. Anderzijds oogsten we nieuwe ideeën om op een eerlijker manier zaken te doen in de voedingssector”, legt de hulporganisatie uit in een persbericht. 

Die nieuwe naam werd gekozen om twee redenen.  “Ten eerste is er een praktische reden voor de naamsverandering”, zegt Jan Wyckaert, directeur van Vredeseilanden (Rikolto) in België. Tot nu gebruikten we de naam Vredeseilanden enkel in België. Elders in de wereld gebruikten we de naam VECO (Vredeseilanden Country Office) omdat anderstaligen het niet uitgesproken kregen. Die dubbele naam schept vaak verwarring.” 

Daarnaast kiest de hulporganisatie een nieuwe naam omdat Vredeseilanden sinds dit jaar geen Belgische organisatie meer was, maar een internationale organisatie. "Vroeger werd ons werk in Afrika, Azië en Latijns-Amerika aangestuurd vanuit een hoofdkantoor in België, door Belgen. Nu gebeurt de aansturing door een internationaal team", legt Wyckaert uit. 

Meest gelezen