Zes Gouden Kalveren voor calvinistische western "Brimstone"

Met zes Gouden Kalveren is de Engelstalige film "Brimstone" van regisseur Martin Koolhoven de grote winnaar van de 37e editie van het Nederlands Film Festival.  

"Brimstone" won onder meer een Gouden Kalf in de categorie Beste Film. Het prijzengala in Utrecht was een strijd tussen de films "Brimstone" en "Tonio". "Brimstone" verzilverde zes van de negen nominaties. Het drama "Tonio" van Paula van der Oest won ondanks zeven nominaties alleen in de categorie Beste Montage.

Naast een Gouden Kalf voor Beste Film won "Brimstone" in de categorieën Muziek (componist Tom Holkenborg) en Regie (Koolhoven), production design, sound design en camera. De Engelstalige western vertelt over een demonische dominee (Guy Pearce) die een jonge vrouw terroriseert. Carice van Houten speelt zijn echtgenote.

"Mees Kees langs de lijn" kreeg de publieksprijs. "Mees Kees" behoorde met "Soof 2" en "Onze Jongens" afgelopen jaar tot de drie best bezochte Nederlandse bioscoopfilms.

Tijdens het Gala van de Nederlandse Film werden vrijdagavond twintig Gouden Kalveren uitgereikt. De prijs voor Beste Actrice ging naar Nora El Koussour voor haar rol in "Layla M". Acteur Peter Paul Muller kreeg een Gouden Kalf voor Beste Acteur voor zijn hoofdrol in "Bram Fischer". Deze film van Jean van de Velde won ook de prijs voor Beste Scenario.  De prijs voor beste televisiedrama ging naar "De Zaak Menten" van Tim Oliehoek. Abbey Hoes kreeg een Kalf voor Beste actrice televisiedrama voor haar rol in "Petticoat". Bij de acteurs ging deze onderscheiding naar George Tobal en Majd Mardo voor "Jungle" (One Night Stand XII). De kalveren voor beste bijrollen gingen naar Marie Louise Stheins voor "Waldstille" en Mohammed Azaay voor "Layla M". De documentaireprijzen waren voor "De kinderen van juf Kiet" en "Snelwegkerk". Het succesvolle computerspel "Horizon Zero Dawn" won een Gouden Kalf in de categorie Beste Interactive. De vakjury beloonde "Nu of Nooit!" met een Gouden Kalf in de categorie Beste Korte Film.

Meest gelezen