Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Catalanen wachten nu bang af wat reactie van politie zal zijn"

In Catalonië staan mensen al klaar aan de stemlokalen om te stemmen in het onafhankelijkheidsreferendum. De sfeer is gespannen, want Madrid heeft het referendum verboden. De politie heeft gisteren al tientallen stemlokalen ontruimd en afgesloten.

De Spaanse overheid noemt het referendum illegaal en heeft het verboden. Madrid wil niet dat de Catalanen kunnen stemmen over onafhankelijkheid en het heeft er alles aan gedaan om de stembusgang tegen te gaan. Zo zou ook elektronisch stemmen onmogelijk zijn gemaakt.

Onze correspondent Sven Tuytens staat aan een van de vele scholen die als stembureaus dienstdoen in Barcelona. "Deze school wordt al sinds vrijdag bezet. Al om 5 uur vanmorgen stonden hier mensen te wachten. Ondertussen staan hier al zo'n 200 mensen. Zij wachten nu af, want ze zijn bang dat de politie de school zal ontruimen. Deze situatie doet zich nu overal in Catalonië voor."  

Videospeler inladen...

Meest gelezen