AFP or licensors

Burgemeester Barcelona eist ontslag Spaanse premier Rajoy

Na het geweld van de Spaanse politie naar aanleiding van het Catalaanse referendum over onafhankelijkheid, heeft de burgemeester van Barcelona, Ada Colau, het ontslag geëist van de Spaanse conservatieve premier Mariano Rajoy.  Ze krijgt daarbij de steun van de vroegere Catalaanse premier Artur Mas.

De Spaanse regio Catalonië wil vandaag een referendum houden over onafhankelijkheid, maar de centrale regering in Madrid heeft dat referendum in strijd met de grondwet genoemd en oproerpolitie naar Catalonië gestuurd om het referendum te verhinderen.

De Spaanse politie ging niet bepaald zachtzinnig te werk bij het verwijderen van mensen die de stembureaus en de stembussen wilden beschermen, en bij het verdrijven van mensen die wilden gaan stemmen (foto bovenaan: burgemeester Ada Colau wacht voor een stembureau om haar stem uit te kunnen brengen).

In Barcelona schoot de politie met rubber omklede kogels recht af op een menigte die probeerde een stemburerau te bereiken, Daarbij zouden 38 mensen gewond zijn geraakt. Ook elders kwam het tot relletjes en gebruikte de politie geweld om mensen te verdrijven. (Foto's onder: politeagent schiet rubberkogel af op menigtein Barcelona, man valt op de grond nadat hij in gezicht geraakt is door rubberkogel, man wordt verzorgd)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Geweld moet stoppen"

Burgemeester Colau van Barcelona schreef op Twitter dat het geweld tegen onschuldige burgers moet stoppen en ze eiste het ontslag van de Spaanse premier Mariano Rajoy.

Ze kreeg de steun van de gewezen Catalaanse premier Artur Mas, die op tv het "onmiddellijk aftreden" van Rajoy eiste. Mas zei dat Rajoy een "autoritair leider" en een "onderdrukker" is, die een gewelddadige staat" leidt. Catalonië kan volgenhs hem "geen deel uitmaken van een gemeenschappelijk nationaal project dat wapenstokken en politiebrutaliteit gebruikt".

De Catalaanse premier Carles Puigdemont ging niet zo ver. Hij hekelde wel het politiegeweld en noemde het een "voorbeeld van ongerechtvaardigde en niet te rechtvaardigen acties".  "Het geweld zal de wil van de Catalanen niet stoppen", zo zei hij aan de pers.   

Meest gelezen