Videospeler inladen...

Catalaanse minister-president: "Catalonië heeft recht op onafhankelijke staat verworven"

Volgens de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft Catalonië vandaag het recht verworven om een onafhankelijke staat te worden. Daarmee baant hij de weg voor een zijdige onafhankelijkheidsverklaring. Hij zegt ook dat de Europese Unie de ogen niet kan sluiten voor wat vandaag in Catalonië is gebeurd.

Puigdemont hield vanavond een toespraak in het Palau de la Generalitat, de zetel van de Catalaanse regering in Barcelona. Duizenden Catalanen volgden de toespraak op een groot scherm op de de Plaza de Catalunya, het hart van de stad. 

"Op deze dag van hoop en lijden hebben de Catalaanse burgers het recht op een onafhankelijke Catalaanse republiek verworven", aldus Puigdemont. "In de loop van de volgende dagen maakt mijn regering de uitslag van het referendum over aan het Catalaanse parlement, dat dan zal handelen in overeenstemming met de wet op het referendum."

Hiermee zet Puigdemont de deur open voor een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring. De Catalaanse wet op het referendum bepaalt dat het parlement eenzijdig de onafhankelijkheid als een meerderheid daarvoor heeft gestemd in het refedendum.  Uit onvolledige uitslagen blijkt dat een overgrote meerderheid voor onafhankelijkheid heeft gestemd.

Puigdemont roept de Europese Unie ook op de ogen niet te sluiten voor wat vandaag in Catalonië is gebeurd. "Dit is geen interne Spaanse aangelegenheid maar en aanslag op de fundamentele principes van Spanje zelf." 

Volgens de Catalaanse minister-president heeft Spanje de mensenrechten geschonden. "De EU kan hier de andere kant niet op kijken."

Meest gelezen