Dertigtal arrestaties bij nazibetoging in Göteborg

In het Zweedse Göteborg zijn zaterdag 29 mensen opgepakt bij een betoging van de neonazistische Nordiska Motståndsrörelsen (Noordse Verzetsbeweging), waaraan volgens Zweedse media een vijfhonderdtal mensen deelnamen.

De neonazi's hadden de toestemming om tussen 11u en 15u een optocht te houden op een uitgestippeld parcours. Maar halverwege weken ze daarvan af en probeerden ze de politiebarrières te doorbreken. Volgens de krant Aftonbladet kwam dat omdat ze wilden weglopen van tegenbetogers, die hen belaagden met stenen en andere objecten.

De Nordiska Motståndsrörelsen bestaat al twintig jaar en wordt volgens de Zweedse openbare omroep door de inlichtingendienst Säpo gezien als de gevaarlijkste nazigroep van Zweden. De leden geloven dat de immigratie in Zweden de ondergang betekent voor het "blanke ras". Ze vinden dat wie geen "etnische Noord-Europeaan" is, het land moet worden uitgezet. De Zweedse democratie aanvaarden ze niet en omschrijven ze als "een joodse samenzwering".

Meest gelezen