AFP or licensors

Eerste Duitse homoparen treden in het huwelijk

In Duitsland kunnen mensen van hetzelfde geslacht vanaf vandaag met elkaar in het huwelijk treden. Speciaal voor deze gelegenheid hebben gemeentebesturen in verschillende plaatsen de deuren op zondag geopend, zodat de eerste huwelijken vandaag al kunnen plaatsvinden.

Het eerste homokoppel dat elkaar vandaag het jawoord gaf, waren twee Berlijnse ambtenaren die al 38 jaar samenleven. Karl Kreile (60) en Bodo Mende (59) ontmoetten elkaar in 1979 op een party op de tonen van Gloria Gaynors discohit "I will Survive". 

In 1992 namen ze deel aan de "Aktion Standesamt" (Actie burgerlijke stand), waarbij in heel Duitsland homo- en lesbiennekoppels probeerden bij de burgelijke stand in ondertrouw te gaan. Dat werd afgewezen, maar de actie kreeg wel heel wat aandacht.

Pas tien jaar later kwam er een eerste doorbraak, toen het federaal constitutioneel gerechtshof bevestigde dat de wet op het "Lebenspartnerschaft" van een jaar eerder verenigbaar was met de grondwet. Kreile en Mende trokken opnieuw naar de burgerlijke stand om zich te laten registreren als elkaars partner, en gaven een reuzenparty "voor het huwelijk van Bodo en Karl".

En hoewel Bodo en Karl vanaf die dag als een echtpaar gezien werden door hun omgeving, hadden ze lang niet dezelfde rechten als een gehuwd paar hetero's. Op het gebied van het huurrecht, het erfenisrecht, adoptie en ook voor de belastingen moesten gelijke rechten bevochten worden door een reeks klachten bij het constitutioneel hof. Duitsland telt naar schatting zo'n 94.000 samenlevende homokoppels, van wie zowat de helft zich heeft laten registreren als partners.    

AFP or licensors

Mende en Kreile zoenen elkaar na het geven van hun jawoord en het ondertekenen van de huwelijksakte.

Definitieve doorbraak

Verleden zomer kwam dan de definitieve doorbraak, toen de Bundestag het homohuwelijk definitief goedkeurde. Op 30 juni werd een wet goedgekeurd - het "Huwelijk voor allen"-  die het huwelijk voortaan omschrijft als "een verbintenis voor het leven tussen twee mensen van hetzelfde of een verschillend geslacht". Duitsland wordt daarmee het 15e land waar het homohuwelijk legaal is.

En dus trokken Bodo en Karl opnieuw naar het gemeentehuis, waar ze nu als eersten in Duitsland, en in het bijzijn van een 100-tal vrienden en kennissen, nogmaals elkaar het jawoord gaven, het begin van de "Ehe für alle", het huwelijk voor iedereen (foto bovenaan: de huwelijkstaart).  En opnieuw is er een feest gepland. Voor de rest zal er in hun leven niet veel veranderen:  zo zijn ze niet van plan kinderen te adopteren, wat homoparen vanaf vandaag eveneens mogen.

En ook al is de juridische discriminatie nu voorbij, in de samenleving is de gelijkberechtiging nog lang niet vanzelfsprekend, zoals ook blijkt uit vijandige reacties op straat. Maar toch is het belangrijk, zo zegt Mende: "Vandaag hebben we een situatie bereikt waarin we voor de eerste keer kunnen zeggen: 'We hebben gelijke rechten' En tegen diegenen die ons bijna dagelijks op straat lastig vallen, kunnen we nu zeggen; 'Jullie hebben ongelijk'".   

AFP or licensors

Meest gelezen