Videospeler inladen...

Van Overtveldt: "Regering heeft duidelijk beslist hoe effectentaks er moet uitzien"

Er is nog heel wat onduidelijkheid over de effectentaks die de federale regering wil invoeren, een belasting op effectenrekeningen. In "De zevende dag" probeert minister van Financiën duidelijkheid te scheppen.

Het was een van de opvallendste maatregelen in het Zomerakkoord: een belasting op - ruwweg - aandelen, die 254 miljoen euro moet opbrengen voor de staatskas. Het was een eis van CD&V, dat naar eigen zeggen een eerlijkere fiscaliteit wil.

Al snel rezen er heel wat vragen over de taks. Zo moet er belasting worden betaald als er meer dan 500.000 euro staat op een effectenrekening. Maar wat als iemand meerdere rekeningen heeft? En vallen verzekeringsproducten ook onder de effectentaks? En aandelen van familiebedrijven?

Ontsnappingsroute

In "De zevende dag" kwam minister van Financiën (N-VA) meer uitleg geven over de effectentaks. Zo willen heel wat mensen weten hoe Financiën gaat weten wie hoeveel effectenrekeningen heeft en hoeveel daarop staat.

Die controle is dubbel, legt Van Overtveldt uit. "Enerzijds moeten de banken melden aan de Nationale Bank wie een effectenrekening heeft en hoeveel daarop staat, anderzijds moeten eigenaars van een effectenrekening dat ook melden in hun belastingsaangifte."

Lijkt dat niet verdacht veel op een vermogenskadaster? "Nee, het gaat niet om een vermogenskadaster, wel om een controle op het aantal rekeningen", antwoordt de minister. Zo wordt vermeden dat mensen hun geld gaan spreiden over verschillende rekeningen.

Over welke producten gaat het precies? Van Overtveldt somt op: "Aandelen, obligaties, fondsen, kasbons en warrants." De minister moet wel toegeven dat verzekeringsproducten een mogelijke ontsnappingsroute zijn, maar daar zou rekening mee gehouden zijn.

Raad van State

Een mogelijk struikelblok voor de effectentaks is de Raad van State. Die moet nog oordelen over de nieuwe belasting en er gaan al stemmen op dat de taks discriminerend zou zijn. Iemand met 499.000 euro op zijn effectenrekening betaalt immers 0 euro, iemand met één euro meer, betaalt dan weer de volle pot.

Volgens Van Overtveldt zal de Raad van State relatief snel oordelen over de materie. En als er een negatief advies komt? Dan moeten we dat binnen de regering bekijken, maar die regering heeft nu heel duidelijk beslist hoe de effectentaks er moet uitzien.

Meest gelezen