Databank voor Vlaamse dierenasielen in de maak

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) lanceert een asieldierendatabank voor alle 142 erkende Vlaamse dierenasielen.  Alle asielen zullen toegang krijgen tot een online platform waar ze al hun gegevens kunnen invoeren. Geïnteresseerden kunnen de databank raadplegen om hun verdwaalde dier op te sporen of op zoek gaan naar een nieuwe vriend voor het gezin.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts maakt 30.000 euro vrij om alle asielen toegang te geven tot een online platform, waar ze al hun gegevens kunnen invoeren. 

Zo ontstaat er voor het eerst een online asieldierendatabank, waar Vlamingen hun verdaalde dier kunnen opsporen, of op zoek kunnen gaan naar een nieuwe vriend voor het gezin. Alle dieren zullen geordend zijn per soort, per ras, per provincie, ...

Vlamingen verleiden

"Er zitten veel fantastische dieren in een asiel te wachten op een thuis. Ik heb er zelf een trouwe hond, en een gezellig dikke kat gevonden", zegt Weyts. "Men loopt al te gemakkelijk naar een dierenwinkel in plaats van een dierenasiel."

Vaak beseffen mensen niet welke dieren er allemaal in een asiel wachten op een nieuw baasje. In de 142 erkende Vlaamse dierenasielen wachten tienduizenden dieren op een nieuwe thuis.

Bundelen

Tot nu toe hadden vele asielen hun eigen systeem. Met de databank is het de bedoeling om alles te bundelen. Daarmee wordt nu gestart met de bedoeling om volgend jaar operationeel te zijn. Ook alle dierenartsen zullen toegang krijgen tot het platform, zodat ook de medische gegevens van de dieren toegevoegd kunnen worden aan hun "profiel". 

Meest gelezen