Videospeler inladen...

Rajoy: "Er was vandaag geen referendum over onafhankelijkheid in Catalonië"

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft na het omstreden onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië de "macht" van de Spaanse staat beklemtoond. Hij zei dat vanavond op een persconferentie in Madrid. De Spaanse staat heeft volgens Rajoy bewezen dat ze "met alle haar ter beschikking staande rechtsmiddelen kan reageren op elke provocatie". 

Volgens premier Rajoy heeft de Catalaanse regering "fundamentele rechten geschonden" en tegen de wettelijkheid van de democratische samenleving gehandeld. Hij noemt het referendum van vandaag "een aanfluiting van de democratie".

Rajoy wijst met beschuldigende vinger naar de Catalaanse regering voor het gewelddadig optreden van de staatpolitie. "De verantwoordelijken zijn zij die de wet hebben overtreden", zegt hij. "Wij hebben alleen onze plicht vervuld en de wet gevolgd".   

Nog volgens de Spaanse premier is een meerderheid van de Catalanen vandaag niet gaan stemmen, maar op welke gegevens hij zicvh daarvoor baseert, zegt hij niet. Hij heeft ook woorden van lof voor de "vastberaden en serene reacties" op het referendum. Voor een dialoog staat hij naar eigen zeggen open, maar dan wel "binnen een wettelijk kader".

Het was de eerste keer op de dag van het referendum dat Rajoy iets van zich liet horen. Volgens het Catalaanse ministerie van Gezondheid zijn bij de interventies van de door Madrid gestuurde politietroepen minstens 844 burgers gewond geraakt. Twee onder hen zijn in kritieke toestand.  

Meest gelezen