Videospeler inladen...

Voor Vlaanderen bijna onmogelijk om tegen 2020 klimaatdoelstellingen te halen

Het wordt bijzonder moeilijk voor de Vlaamse regering om tegen 2020 de klimaatdoelstellingen te halen. Dat blijkt uit een berekening van onze redactie. Om te beginnen loopt het vergroenen van ons verkeer niet vlot maar er is ook niet genoeg groene stroom en de grote biomassa-centrales zijn weggevallen.  Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (OpenVLD) gelooft desondanks toch nog in een sprint.

De voorbije 15 jaar zijn er op 270.000 partculiere daken in Vlaanderen zonnepanelen geplaatst en 440 windmolens gebouwd. Maar als de Vlaamse overheid tegen 2020 haar energiedoelstellingen wilt halen, en dus de Europese klimaatdoelstellingen, zal er nog een heuse inhaalbeweging  moeten worden ingezet.

Om de doelstellingen toch te halen zou Vlaanderen op 4 jaar tijd namelijk 430 nieuwe windmolens moeten plaatsen - omgerekend zo'n 107 per jaar - en 400.000 woningen moeten voorzien van zonnepanelen - 100.000 per jaar dus. Een immense inspanning omdat er dit jaar maar 45 windmolens geplaatst zijn en maar 45.000 tot 50.000 zonnedaken zijn geïnstalleerd

Hogere rekening door minder groene brandstoffen

Haalt Vlaanderen de klimaatdoelstellingen niet, dan wachten er
boetes, opgelegd door Europa. Sowieso 7 miljoen euro in het eerste jaar en 73 miljoen euro voor elk jaar dat de normen niet gehaald wordt. De rekening kan dus aardig oplopen. Vlaanderen zou anderzijds kunnen beslissen om groene energie aan te kopen in het buitenland, maar ook dat dreigt duur te worden omdat waarschijnlijk nog heel wat regeringen en regio's op zoek zijn naar extra groene energie om zelf de doelstellingen te halen.

Maar er is meer. De Vlaamse regering besliste namelijk om minder in te zetten op het vergroenen van het verkeer. Concreet gaat het dan bijvoorbeeld om groene brandstoffen, het mengen van biobrandstoffen in diesel en benzine. Oorspronkelijk zouden die groene brandstoffen voor 20% meetellen in de doelstellingen voor 2020. Maar dat aandeel is nu verlaagd tot 16%. Dat verschil van 4% is een equivalent van 100.000 zonnedaken en 100 windmolens.  Een niet onbelangrijke 4% dus.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Vraag niet wat Vlaanderen kan doen voor u, maar wat u kan doen voor Vlaanderen

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein blijft er toch van overtuigd dat de sprint nog gelopen kan worden. "Als we allemaal een inspanning doen", reageerde hij in "De zevende dag". Een kleine vingerwijzing dus, niet enkel in de richting van alle Vlamingen - die volgens Tommelein ondertussen wel al voldoende inspanningen zouden doen - maar vooral ook een uithaal naar de bedrijven en de overheden zelf. Die laatsten zouden nog veel meer moeten investeren in zonne- en windenergie volgens de minister. "Vraag niet wat Vlaanderen kan doen voor u, maar wat u kan doen voor Vlaanderen", citeerde Tommelein.

Meest gelezen