AFP or licensors

Veel reacties op geweld in Catalonië, maar Europa blijft oorverdovend stil

Van alle kanten wordt massaal gereageerd op de toestand in Catalonië, waar het hardhandige optreden van de politie verontwaardiging uitlokt. Maar de Europese politieke wereld, en zeker de EU-instellingen, blijven oorverdovend stil. "Brussel" weet zich geen raad met het referendum. "Maar in dit geval is het niet slim dat de EU zo lang stil blijft", vindt EU-kenner Hendrik Vos.

Premier Charles Michel was de eerste regeringsleider die op Twitter het geweld in Catalonië veroordeelde. Hij werd voor zijn reactie prompt bedankt door de Catalaanse president Carles Puigdemont.

Maar op enkele te verwachten reacties na -zoals die van Vlaams minister-president Geert Bourgeois en de Schotse premier Nicola Sturgeon, beide nationalisten en het Catalaanse referendum dus genegen- bleef het daarna opvallend stil. Macron, Merkel, May: we hoorden hen nog niet.

Ook vanuit de Europese Commissie of het Europees Parlement vallen nauwelijks reacties te rapen. "Brussel" houdt zich afzijdig. Tot nog toe was het ook de officiële beleidslijn van de Europese Commissie dat de Spaanse regering met het verzet tegen het referendum recht in haar schoenen staat. Het Grondwettelijk Hof in Madrid noemde het immers in strijd met de Spaanse grondwet. Brussel moet zich niet mengen in een interne aangelegenheid, zo klonk het de voorbije dagen en weken unaniem.

Stilzwijgen wordt ongemakkelijk

Maar de beelden van de hardhandige oproerpolitie die vandaag vanuit Barcelona en de rest van Catalonië binnenkwamen, maken dat stilzwijgen intussen ongemakkelijk. 

Van de fracties in het Europese Parlement hebben alleen de Groenen zich uitgesproken tegen het geweld. 

Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen, deed dat ook zelf via Twitter. 

Op de andere banken blijft het nog altijd opvallend stil, al postte Guy Verhofstadt van de liberale fractie intussen -een pak later- wel een mededeling op Twitter.

"Niet slim dat de EU nog altijd zo stil blijft in dit conflict"

"De Europese instellingen hebben altijd de gewoonte om zich niet te veel te mengen in interne discussies, vanuit de vrees dat ze dan partij kiezen", zegt politicoloog Hendrik Vos. "Maar in dit geval zal het op een dag wel nodig zijn om te gaan bemiddelen. In dit geval denk ik dat het niet slim is dat de EU nog altijd zo stil blijft in dit conflict."

Meest gelezen