Wat is er zo fout in Soedan?

Vluchtelingenorganisaties klagen aan dat België Soedanezen die aan het Maximiliaanpark in Brussel worden opgepakt, terug wil sturen naar Soedan. Bogdan Vanden Berghe, directeur van 11.11.11, legt uit wat er volgens hen zo verkeerd is aan dat land.

opinie
Opinie

Zit je met een rotjob waar je zelf de handen niet aan vuil wil maken? Een brutale job, die mensenrechten schendt en veel onschuldige slachtoffers vergt? Dan kan je steeds terecht bij Soedan. 

Het land heeft er veel voor over om  erkenning te krijgen op het internationale toneel. Er is dan ook heel wat opkuiswerk aan het Soedanese blazoen.

Officieel wordt staatshoofd Omar al Bashir voor genocide gezocht door het Internationaal Strafhof. In Darfur is hij verantwoordelijk voor meer dan 300.000 doden en twee miljoen vluchtelingen. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Ondanks dit gruwelijke palmares lijkt Al Bashir er toch in te slagen uit het meer dan terechte internationale isolement te geraken. Twee elementen wijzen op een ruimere strategie van Soedan:

1 Een bijzonder twijfelachtige rol in het bloedige conflict in Jemen en migranten tegenhouden op weg naar Europa.

2 De internationale paria van weleer vormt zich om tot een manusje van alles om vuil werk op te knappen. En er wordt gretig beroep op gedaan.

Jemen

Zo voerde Soedan recent zijn engagement in de smerige en bijzonder bloedige oorlog in Jemen gevoelig op. Het land  leverde tot nu toe 1.000 soldaten, maar is  bereid er meer ter beschikking te stellen. In mei verklaarde de Soedanese minister van defensie nog dat er meer dan 6000 soldaten klaarstaan en als de coalitie dat wens, kunnen er dat nog meer zijn. 

Die coalitie wordt geleid door Saoedi Arabië en De Verenigde Arabische Emiraten en gesteund door de VS. Deze golfstaten beperken zich echter liever tot zware luchtbombardementen, die oneindig veel slachtoffers maken in Jemen, maar uiteraard geen bij de eigen soldaten. Zeker de Verenigde Arabische Emiraten, zwaar getraumatiseerd door het recente verlies van 45 soldaten in het conflict, laat het vuile werk op het terrein graag opknappen door Soedan.

In ruil daarvoor helpen de rijke vrienden met geld en materiaal, maar ook met invloed. Het is dan ook geen toeval dat Soedan van de lijst van moslimlanden met een inreisverbod  geschrapt werd door president Trump  na zwaar lobbywerk van beide golfstaten.

Op zo’n goed blaadje komen bij de VS is een hele prestatie voor een land dat geleid wordt door een bloeddorstig regime en nog een tijd onderdak verschafte aan Osama Bin Laden.

Gewelddadige grenswacht

Een tweede troef die Soedan in de internationale schaal werpt is haar strategische ligging langs belangrijke migratieroutes naar Europa. En meer bepaald haar bereidwilligheid om die routes met zwaar geweld af te sluiten.

Een gelekt zogenaamd ‘non-paper’ van de Europese Commissie uit maart 2016 laat weinig aan de verbeelding over en zegt letterlijk dat Soedan er vooral op uit is legitimiteit te verwerven op het internationale politieke toneel. 

Andere beloningen zijn schuldverlichting, gunstige handelsrelaties en het terugschroeven van de economische sancties van de VS.  De EU geeft rechtstreeks steun aan grensbewaking in Soedan. Het land  zit in een regionaal project ‘Better Migration Management’ met o.a. ook Eritrea en Somalië. Het project van 40 miljoen euro wordt betaald uit het EU Trust Fund for Africa dat voor meer dan 80% uit ontwikkelingsgeld bestaat.

De berichten over dit grensproject stuitten meteen op groot protest bij internationale mensenrechtenorganisaties. De grenzen worden er voor een groot stuk bewaakt door de Rapid Support Forces (RSF), onder leiding van de Janjaweed militieleider ‘Hemeti’. Die vallen onder de beruchte Veiligheidsdienst National Intelligence and Security Services (NISS). De RSF zijn betrokken bij ernstige schendingen van de mensenrechten in Darfur, Kordofan en Khartoum.

RSF troepen vielen dorpen aan, plunderden en staken huizen in brand, verkrachten en martelden burgers. Nog vorige week meldde de RSF dat ze 41 migranten, waaronder 11 Syriërs gevangen nam en 17 vermeende smokkelaars doodschoot.  

De Commissie zegt dat  ze geen  rechtstreekse steun  geeft aan de Soedanese autoriteiten en dat ze enkel  werkt via lokale en internationale organisaties.

De omschrijving in de actiefiche voor Soedan is nochtans vrij duidelijk:

Improved border infrastructure at 17 crossing points (computers, cameras, scanners, servers, cars and aircraft (unlikely).

Wat de lokale organisaties met die scanners, camera’s en wagens moeten aanvangen blijft een raadsel. Ondertussen blijkt uit de eerste vooruitgangsrapporten dat wel degelijk wordt samengewerkt  met de Soedanese autoriteiten.

Het Duitse agentschap voor ontwikkelingssamenwerking noemt samenwerking met Binnenlandse Zaken, politie en andere ordehandhavers een absolute must.  

Our son of a bitch

Het oude gezegde van de Amerikaanse president Roosevelt ‘He’s a son of a bitch, but he’s our Son of a Bitch (over de Nicaraguaanse dictator Somosa)’, lijkt door de internationale gemeenschap opnieuw volop toegepast op Bashir.

Geen wonder dat het regime al te graag een identificatieteam uitstuurt als daar vraag naar is door België omdat ze een Brussels park zelf niet ‘opgekuist’ krijgt. Elke stap die de  Soedanese regime in onze richting kan zetten ziet het als een overwinning op weg naar meer internationale erkenning.

Ofwel stapt België hier bewust en vooraan in mee en dan is dat verwerpelijk. Ofwel – en daar lijkt het gezien de verwarrende en tegenstrijdige communicatie van de staatssecretaris en de regering meer en meer op - gebeurde het stoemelings, en dan is het eigenlijk nog een grotere blamage. 

--

VRT Nieuws wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen