Videospeler inladen...

"Catalonië wil geen traumatische scheiding van Spanje"

De Catalaanse premier Carles Puigdemont is voorstander van gesprekken met de regering in Madrid over "de toekomst van de regio onder toezicht van de Europese Unie".

Een dag na het erg woelige referendum en het harde politieoptreden tegen het referendum over de onafhankelijkheid van de regio Catalonië, wil Puigdemont opnieuw praten met de Spaanse regering.

De keuze van de Catalaanse kiezers is volgens hem "bindend en we moeten dat toepassen". Zowat 90% van de Catalanen die zijn gaan stemmen, hebben voor een onafhankelijke republiek gestemd. Het uiteindelijke resultaat van het referendum zou vandaag of morgen worden voorgesteld in het Catalaanse parlement in Barcelona.

Puigdemont liet in het midden of hij dan de onafhankelijkheid van de staat Catalonië zou uitroepen. Wel wil hij een commissie oprichten die de brutale aanpak door de Spaanse politie van mensen die wilden gaan stemmen moet onderzoeken. Vandaag is er overigens in Barcelona massaal betoogd, deze keer tegen het politiegeweld van gisteren.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Catalonië wil onder Europese bemiddeling praten met de Spaanse regering

Er is voorlopig dan wel geen contact tussen de Catalaanse en de Spaanse regering in Madrid, maar Puigdemont dringt daar wel op aan. Hij zou dat wel willen met bemiddeling van een derde partij en dan komen de Europese Unie of andere Europese landen als kandidaat naar voor.

Puigdemont klinkt ook verzoenend: "Wij willen geen traumatische breuk met Spanje ... wij willen een nieuwe verstandhouding met de Spaanse staat", klinkt het. Hij vraagt de Spaanse premier Mariano Rajoy om te zeggen of die bereid is tot Europese bemiddeling om te praten over de toekomst van de regio.

Vanuit Madrid is er nog geen antwoord. Gisteren heeft de Spaanse conservatieve premier Mariano Rajoy gezegd "dat er geen echt refererendum geweest is in Catalonië" en heeft hij herhaald dat dat volgens hem hoe dan ook onwettig was.

En wat beweegt er nu in Madrid?

De regering-Rajoy heeft gisteren duidelijk gekozen voor een wel erg gewelddadig optreden in een poging om het refererendum onmogelijk te maken. Dat leidde tot kritiek van tal van analisten, maar ook van onze premier Charles Michel.

Rajoy leidt een minderheidsregering en wil vandaag praten met de socialistische oppositieleider Pedro Sanchez. Hij hoopt wellicht om zo over de partijgrenzen heen een breder front te vormen tegen de Catalaanse onafhankelijkheid. De conservatieve Partido Popular van Rajoy is tegenstander van meer autonomie voor de regio's en is voor een sterkere centrale staat.

Als Catalonië de onafhankelijkheid zou uitroepen, dreigt een nieuwe crisis, want Rajoy zou dan de autonomie van de regio kunnen intrekken en de leiders ervan arresteren.  De gevolgen zijn dan niet te overzien. Eerder had Madrid al de controle over de publieke financiën en de politie van Catalonië naar zich toe getrokken.

De EU is tot nu toe erg zwijgzaam gebleven over wat het een "interne kwestie" noemt, ook over het geweld van gisteren, maar dat wil niet zeggen dat Europese leiders privé hun bezorgdheid niet hebben geuit aan Rajoy. Wel heeft de EU-Commissie opgeroepen tot dialoog tussen de twee kampen.

Meest gelezen