Videospeler inladen...

"Deze week roept Catalaans parlement onafhankelijkheid uit"

Volgens Amadeu Altafaj, de Catalaanse vertegenwoordiger bij de Europese Unie zal het Catalaanse parlement deze week nog zijn onafhankelijkheid van Spanje uitroepen. Dat heeft hij gezegd in "De ochtend". "Het is duidelijk dat Catalonië het recht heeft gewonnen om over haar politieke toekomst te beslissen", klinkt het.

Amadeu Altafaj vertegenwoordigt al jarenlang de regio Catalonië bij de Europese Unie. Na het referendum gisteren waarbij Spaanse politiediensten hardhandig hebben ingegrepen, verwacht hij dat de discussie nu bij het Catalaanse parlement belandt. "In de loop van de komende dagen zal Catalonië zijn onafhankelijkheid uitroepen", zegt hij in "De ochtend". "Het is duidelijk dat Catalonië het recht heeft gewonnen om over haar politieke toekomst te beslissen."

De Europese Commissie moet de Catalaanse burgers beschermen

Altafaj benadrukt dat Catalonië graag een dialoog wil met Madrid. "Als het niet bilateraal kan, eventueel via een internationale derde partner zoals de Europese Commissie", zegt hij. Hij hekelt dat het oorverdovend stil is uit die hoek. "De Europese Commissie moet de komende uren actiever worden. Het is onmogelijk dat ze niet reageren."

Die Europese stilte is volgens Altafaj door veel Spaanse politici aanzien als een soort vrijbrief. "Meer dan 800 mensen zijn gewond geraakt. De beelden van gisteren zijn ongezien in de Europese Unie", zegt hij. "De Europese Commissie moet de Catalaanse burgers beschermen. Catalanen zijn ook Europeanen."

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

"Spaanse regering heeft alle legitimiteit verloren", zegt hij na het gesprek in "De ochtend" aan VRT NWS. "Het geweld en de brutaliteit is slecht voor de relatie tussen Catalonië en Spanje. We staan altijd open voor een dialoog." Altafaj is naar eigen zeggen teleurgesteld in Europa. "Als ze de komende uren niet reageren, verliezen ook zij hun legitimiteit."

De vertegenwoordiger voegt er wel aan toe dat hij niet naief is. "Ik weet dat Europa een privéclub van landen is, maar het is ook een club van burgers. De 7,5 miljoen Catalanen zijn ook Europese burgers."

Videospeler inladen...

Meest gelezen