Videospeler inladen...

Aangespoelde vinvis krijgt nieuwe thuis in Gentse Sint-Baafskathedraal

Het skelet van Leo, de vinvis die twee jaar geleden aanspoelde in de haven van Gent, krijgt tijdelijk een nieuwe thuis. Leo verhuist vanaf vandaag enkele maanden naar de Gentse Sint-Baafskathedraal. Die kerk wordt een van de vier locaties van een opvallende wetenschapstentoonstelling, een initiatief van de Gentse universiteit.

Eind 2015  spoelde Leo aan in de Genste haven. Hij overleefde een aanvaring met een boot helaas niet. Nadat hij verwijderd werd uit het water, ging de Gentse universiteit aan de slag met het karkas. Ze deden er uitgebreid wetenschappelijk onderzoek op en maakten het karkas volledig schoon. Daarna werd Leo opgenomen in het wetenschapsarchief van de UGent.

Vandaag krijgt Leo een nieuwe thuis: hij verhuist van het Gentse Universiteitsmuseum naar de Sint-Baafskathedraal. Zijn karkas wordt er prominent opgehangen, als een kunstwerk. Naar aanleiding van de 200e verjaardag van de Gentse Universiteit stelt het Universiteitsmuseum een deel van haar collectie tentoon in vier grote Gentse cultuurhuizen. Onder de noemer "Out of the box" wordt het publiek in een niet-alledaagse context nauwer betrokken bij de wetenschappelijke wereld.

Niet enkel in de Sint-Baafskathedraal, maar ook in de Sint-Pietersabdij, het Museum Dr. Guislain en het Design museum Gent en de Sint-Baafskathedraal zullen allerlei wetenschappelijke objecten worden tentoongesteld. De Gentse universiteit wil bezoekers uitdagen om "out of the box" te denken over cultuur en wetenschap. Op elke locatie is een co-curator aangesteld. Voor de Sint-Baafskathedraal is dat dichter Peter Verhelst.

De expo "Out of the Box" opent dit weekend zijn deuren op vier locaties en loopt van 7 oktober 2017 t.e.m. 27 maart 2018.

Meest gelezen