B-Fastteam voorziet drinkwater op verwoeste Dominica

Het B-Fastteam dat sinds vorige week dinsdag op het Caraïbische eiland Dominica verblijft om er een waterzuiveringsinstallatie operationeel te maken, is in zijn opzet geslaagd. "Zondag hebben we 40.000 liter water kunnen zuiveren, vandaag zal dat waarschijnlijk nog meer zijn", vertelt Leen Leus, het hoofd van het waterzuiveringsteam van B-Fast, telefonisch vanop het eiland.

Dominica is een van de Caraïbische eilanden die zwaar getroffen werden door de doortocht van Maria, nu drie weken geleden. Er vielen minstens vijftien doden en de schade was er enorm. In de nasleep van de orkaan zitten mensen zonder water en elektriciteit, en Leus beschrijft hoe de straten vol puin liggen en de oogst volledig werd verwoest.     

Het B-Fastteam van 15 leden trok naar het gebied met als opdracht de installatie van een waterzuiveringsinstallatie. Die werd geïnstalleerd in het noordoosten van het eiland, in de buurt van de stad Marigot, waar ongeveer achtduizend mensen wonen. "Het is moeilijk geweest een geschikte locatie te vinden, een vlak terrein", vertelt Leus. "Maar inmiddels staan we met de installatie op de openbare weg, zodat ze beter bereikbaar is."     

De machine zuivert water uit een nabijgelegen rivier, zodat dit gedronken kan worden. Zondag werd 40.000 liter gezuiverd, afgelopen nacht werd een stock van 20.000 liter aangelegd zodat maandagmorgen meteen water beschikbaar was. "De vraag is zeer groot. Mensen zijn heel dankbaar voor het water en staan ervoor in de file", gaat Leus verder.      Het B-Fastteam zorgde er ook voor dat het gezuiverde water via vrachtwagens naar verder afgelegen gebieden werden gebracht.     

Morgen vertrekt het team weer naar België, op één persoon na die het team van de Europese Unie zal versterken. De installatie zal verder gerund worden door het plaatselijke waterbedrijf Dowasco en zal nog zeker drie maanden gebruikt worden.

Meest gelezen