Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

90% van wie ging stemmen in Catalonië, stemde voor onafhankelijkheid

90 procent van de Catalanen die gisteren hun stem uitbrachten in het referendum over onafhankelijkheid, hebben gestemd vóór de onafhankelijkheid van Spanje. In totaal zijn 2,26 miljoen Catalanen gaan stemmen, dat is 42,3 procent van de stemgerechtigden. "Catalonië heeft het recht gewonnen om een onafhankelijke staat te worden", had de Catalaanse president Carles Puigdemont eerder al gezegd.

Heeft Catalonië het recht om een onafhankelijke staat te worden onder de vorm van een Republiek? Dat was de vraag die de Catalanen gisteren in het referendum voorgeschoteld kregen. Vanochtend gaf de woordvoerder van de Catalaanse regering de eerste cijfers vrij.

90 procent van de Catalanen die zijn gaan stemmen, hebben zich uitgesproken voor onafhankelijkheid. In totaal hebben 2,26 miljoen Catalanen hun stem uitgebracht, 42,3 procent van alle geregistreerde kiezers. Bijna 8 procent van de stemmers antwoordde nee, de resterende stemmen waren blanco of ongeldig.  

Bij het aantal getelde stemformulieren zijn nog níet die formulieren inbegrepen die door de Spaanse nationale politie in beslag genomen zijn, zegt Jordi Turull, de woordvoerder van de Catalaanse regering. 15.000 stemmen zijn volgens hem nog niet geteld.

Oproep tot algemene staking morgen

Een veertigtal vakbonden en politieke en sociale bewegingen hebben al opgeroepen tot een algemene staking morgen. Ze willen protesteren tegen het optreden van de regering in Madrid om het referendum te vermijden.

De Spaanse nationale politie trad gisteren bijzonder hardhandig op tegen kiezers en demonstranten. Volgens het Catalaanse ministerie van Gezondheid is het aantal gewonde burgers opgelopen tot 844. De meeste gewonden vielen in de hoofdstad Barcelona. Er raakten ook 33 agenten gewond, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken in Madrid.

Er is een "daadkrachtig antwoord" op de repressie nodig, zegt Dolors Lobet van de grootste Spaanse vakbond CCOO. De op een na grootste vakbond, UGT, beslist maandag pas of ze zich achter de stakingsoproep schaart.

En wat nu?

In een toespraak gisteravond had Carles Puigdemont, het hoofd van de Catalaanse regionale regering, al aanspraak gemaakt op de overwinning van het "ja"-kamp. "We hebben het recht gewonnen om een onafhankelijke staat te worden", zei hij. Hij verklaarde dat hij zich aan zijn belofte zou houden om de onafhankelijkheid uit te roepen als "ja" won.

Meest gelezen