Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Catalonië: één van de rijkste regio's en een industrieel zwaargewicht

Van scheiden is nog lang geen sprake. Maar wat hebben de Spanjaarden economisch te verliezen, als één van de rijkse regio's van het land zich voorgoed zou afsplitsen?

In Catalonië wonen 7,5 miljoen mensen. Dat is zowat een zesde van de Spaanse bevolking en ruwweg evenveel als in Zwitserland of Oostenrijk. De meeste Catalanen leven trouwens in Barcelona.

Catalonië is zowat de belangrijkste Spaanse regio op economisch vlak. Het bruto binnenlands product bedraagt 224 miljard euro, zowat een vijfde van het bbp van heel Spanje. Ook de werkloosheid ligt er lager: 13,2 procent in plaats van 17,2 procent in heel Spanje.

Historisch sterke handelaars

De gunstige ligging aan de zee, en naast Frankrijk, betekent dat de Catalanen een vlotte toegang hebben tot de rest van Europa. Handel drijven is er al eeuwenlang een belangrijke bron van inkomsten. Ook nu nog.

Catalonië is met 25,6 procent verantwoordelijk voor een kwart van de Spaanse export. In 2016 was die export volgens Catalonia Trade & Investment ruim 65 miljard euro waard.

Belangrijke toeristische bestemming

Barcelona, de Costa Dorado en de Costa Brava zijn bekende toeristische troeven. Maar naast 214 km kust heeft Catalonië ook bergachtige landschappen en 14 nationale parken en beschermde natuurgebieden.

In 2016 hebben de Catalanen meer dan 18 miljoen vakantiegangers verwelkomd. De regio is goed voor 22,2 procent van het totale aantal accomodaties voor toeristen in Spanje.

Wat het aantal overnachtingen betreft, staat Barcelona vandaag op de zesde plaats onder de andere Europese steden. Niet toevallig is in de stad ook het hoofdkwartier van Airbnb Spanje gevestigd.

Voeding, chemie en auto-industrie

De Catalanen hebben een bloeiende maakindustrie, met als belangrijkste pijlers voeding, chemie en de autosector. Nestlé heeft in Barcelona zijn Spaanse hoofdkwartier. En het Amerikaanse Cargill heeft in Catalonië verschillende productievestigingen.

Ook meer dan 40 procent van de chemiesector bevindt zich in de regio. Volkswagen heeft in Catalonië 3 fabrieken, voor het merk Seat, en geeft daarmee werk aan ruim 14.000 mensen. Nissan maakt in de regio elektrische bestelwagens.

Andere belangrijke sectoren zijn de energie-, de farma- en de metaalsector.  De Catalanen zetten ook zwaar in op de groeiende dienstensector en de kenniseconomie. De industriële activiteit in Catalonië is goed voor 20 procent van het Catalaanse bbp. 

Videospeler inladen...

Sterk in Europa

Het bbp per hoofd in Catalonië lag in 2015 op 28.997 euro. Dat is ongeveer 15 procent hoger dan in de Europese Unie.

Catalonië presenteert zich ook als een van de sterkste groeiers in Europa. Met een groei van net geen 3 procent, doet de regio het beter dan Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Die groei kwam er wel na jaren van crisis, waarin de Catalaanse economie het nauwelijks beter deed dan de Spaanse.

Meest gelezen