Daling faillissementen met 7 procent

Er zijn vorige maand 6,9 procent minder ondernemingen
failliet gegaan, in vergelijking met september van het vorig jaar. Opmerkelijk is wel dat er meer oudere ondernemingen failliet gaan. Dat blijkt uit cijfers van het bureau Graydon. In totaal deden vorige maand 1.091 bedrijven de boeken toe.

Normaal is september een drukke maand voor faillissementen,
maar met de cijfers over vorige maand wordt volgens Graydon deze trend gekeerd. Over de eerste negen maanden van dit jaar steeg het aantal bedrijven dat moest sluiten wel met 5,1 procent, in vergelijking met de eerste negen maanden van 2016.

In Vlaanderen daalde het aantal faillissement wel met 2,1 procent. De stijging wordt vooral veroorzaakt doordat er in Brussel 25,7 procent meer bedrijven op de fles gingen. Alleen in 2013 gingen er in het hoofdstedelijk gewest nog meer bedrijven failliet.

Oudere bedrijven

Een andere opvallende trend is dat ondernemingen die al meer dan 25 jaar oud zijn, relatief meer de boeken toe moeten doen. Vorige maand was dat 14,8 procent van het totale aantal faillissementen, tegenover 7,9 procent in 2007.

In Vlaanderen is er zelfs sprake van een verdubbeling van het aantal oudere firma´s dat moet sluiten. In tien jaar tijd steeg hun aantal van 8,9 procent naar 18,8 procent. Eén op de drie van deze bedrijven is een naamloze vennootschap, met normaal relatief meer personeel.

Daar staat tegenover dat het aantal jonge of startende ondernemingen dat vorige maand failliet ging  failliet ging vorig maand lager was dan ooit. Van alle faillissementen betrof het slechts in 31,76 procent van de gevallen een jong bedrijf. Normaal vormen startende ondernemingen de hoofdmoot van het aantal faillissementen.

Meest gelezen