Videospeler inladen...

EU-voorzitter Tusk vraagt Spanje om geen geweld meer te gebruiken

Er komt dan toch een voorzichtige reactie vanuit de Europese Unie op de gebeurtenissen van gisteren in Spanje. Voorzitter Donald Tusk heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy gevraagd om "nieuw gebruik van geweld te vermijden". De Europese Commissie blijft eerder op de vlakte.

Na het politiegeweld tegen burgers van gisteren klonk algemeen de roep om een reactie van de Europese instellingen. Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, heeft dat nu gedaan. In een telefoongesprek met de Spaanse premier Mariano Rajoy heeft hij gevraagd om niet opnieuw geweld te gebruiken.

Tusk zegt wel dat hij de "grondwettelijke argumenten" van Rajoy over de onwettelijkheid van het Catalaanse referendum deelt, maar hij roept de regeringsleider van Spanje uitdrukkelijk op om een nieuwe escalatie en een nieuw gebruik van geweld te vermijden. Een echte veroordeling is dat nog niet, maar het woord "geweld" is officieel wel gevallen.

Het is de eerste keer dat de voorzitter van de Europese Raad zich zo uitspreekt over de kwestie. De EU beschouwt de crisis als een interne aangelegenheid van Spanje en heeft zich in het verleden ook zeker geen voorstander getoond van onafhankelijkheid van regio's in de Unie.

Ik heb (de Spaanse premier) Mariano Rajoy gevraagd om middelen te zoeken om een nieuwe escalatie en een nieuw gebruik van geweld te vermijden.

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad van staatshoofden en regeringsleiders

Het Europese Parlement zal woensdag in Straatsburg een debat houden over de situatie in Catalonië. Dat heeft voorzitter Antonio Tajani bekendgemaakt. Daar zal wellicht harde taal gesproken worden aan het adres van de Spaanse regering, zeker door regionalistische partijen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Europese Commissie roept op tot dialoog

De Europese Commissie, bij monde van woordvoerder Margaritis
Schinas, roept alle betrokken partijen op om:  "snel van de confrontatie naar de dialoog te gaan. Geweld kan nooit worden gebruikt in politiek. We vertrouwen het leiderschap van de Spaanse premier Mariano Rajoy om dit moeilijk proces en met volledig respect voor de Spaanse grondwet  en de fundamentele rechten van de burgers te leiden." Los van alle juridische aspecten roept de Commissie ook op tot stabiliteit en eenheid.

We roepen alle betrokken partijen op om snel van de confrontatie naar de dialoog te gaan.

Europese Commissie

Er werd nog eens herhaald  dat het referendum van gisteren voor de Europese Commissie een interne Spaanse kwestie is. "Onder de Spaanse grondwet is het referendum niet geldig. Commissievoorzitter Juncker heeft al herhaaldelijk gezegd dat dit voor de Europese Commissie een interne Spaanse aangelegenheid is. En dat moet aangepakt worden volgens de Spaanse grondwet."

De Europese Commissie benadrukte ook dat mocht het referendum onder Spaanse grondwet erkend geweest zijn, dan nog zouden de inwoners van de nieuwe onafhankelijke staat geen deel meer uitmaken van de Europese Unie.  

De woordvoerder gaf nog mee dat commissievoorzitter Jean-Claude Juncker afgelopen weekend contact had met de Spaanse premier Rajoy en dat later vandaag er nog telefonisch overleg tussen de twee heren gepland staat.

Meest gelezen