©Philippe MATSAS/Leemage

Franse auteur Anne Bert kiest voor euthanasie in België

De Franse auteur Anne Bert is in België overleden na euthanasie. Dat meldt haar dochter aan AFP. Bert leed al 2 jaar aan een ongeneeslijke spierziekte. Ze was 59.

Wat ze in haar thuisland Frankrijk niet mocht, heeft ze in ons land gedaan: vanochtend heeft Anne Bert haar leven vrijwillig beëindigd door euthanasie in een Belgisch ziekenhuis.

Bert leed sinds oktober 2015 aan Amytrofe Laterale Sclerose of ALS. Dat is een ongeneeslijke spierziekte die een progressieve verlamming van de spieren veroorzaakt.

Actieve euthanasie

Voor haar dood voerde Bert jarenlang campagne tegen de euthanasiewetgeving in Frankrijk die volgens haar te rigide was. Bij onze zuiderburen mogen terminaal zieke patiënten enkel pijnstillende middelen krijgen. Actieve euthanasie waarbij de patiënt een middel krijgt toegediend om haar of hem uit haar of zijn lijden te verlossen, mag niet.

Bert besloot daarom naar België te komen. Bij ons is actieve euthanasie sinds 2002 toegelaten voor patiënten die ondraaglijk en uitzichtloos fysiek of psychisch lijden als gevolg van een ernstige en ongeneeslijke aandoening. Het verzoek tot euthanasie moet volgens de wet vrijwillig, overwogen en herhaald zijn.

Woensdag verschijnt "Le tout dernier été", een boek waarin Bert haar strijd beschrijft om vrijwillig uit het leven te kunnen stappen. De voorbije weken had ze al gehint dat ze de publicatie niet meer zou meemaken.

Meest gelezen