Fysicus Ben Van Duppen wint de PhD-Cup met zijn "lichttelefoon"

Zopas heeft Ben Van Duppen de PhD-Cup gewonnen. De PhD-Cup bekroont de doctor die erin slaagt om zijn onderzoek bevattelijk uit te leggen in drie minuten. Met de PhD-Cup wil organisator Scriptie vzw het wetenschappelijk onderzoek dichter bij de mensen brengen. Opvallend, bij de acht finalisten waren er vier bio-ingenieurs.

Fysicus Ben Van Duppen heeft zopas de 2e editie van de PhD-Cup gewonnen. Van Duppen is onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Antwerpen. Hij deed onderzoek naar de werking van licht op materialen die één of enkele atomen dik zijn. Een voorbeeld hiervan is grafeen. Hij heeft ontdekt dat grafeen lichtgolven heel sterk kan samendrukken en ervoor kan zorgen dat twee lichtbundels met elkaar kunnen interageren. Zijn onderzoek kan de basis leggen voor een nieuw soort “lichttelefoons”, waarin de verbinding tussen de componenten gebeurt met laserlicht.  

Helder betoog

Jurylid en professor wiskunde Ann Dooms prees hem voor zijn helder betoog. “Hij verricht zeer baanbrekend onderzoek. Onderzoek dat gegarandeerd impact zal hebben. Hij heeft ook een grote présence en showgehalte. Misschien staat hij zelf graag in de spotlights.” Van Duppen is zeer opgetogen met zijn prijs. Hij hoopt dat hij meer jongeren kan warm maken voor fundamenteel onderzoek en wetenschappen. Aan de prijs is een waardebon van 10.000 euro verbonden. Die mag hij gebruiken om een opleiding te volgen aan de Vlerick Business School.  

Bio-ingenieurs vervolledigen top-3

Op de tweede plaats eindigde bio-ingenieur Bram Van Den Bergh. Hij kreeg de prijs uit handen van professor mensenrechten Eva Brems. Van Den Bergh, die onderzoek deed naar de antibioticumtolerantie van bacteriën, werd geprezen voor zijn onderhoudend verhaal.

Op plaats drie vinden we ook een bio-ingenieur. Doris Van de Putte, met haar onderzoek rond darmbacteriën. Jurylid Jan Hautekiet prees haar voor het feit dat het een onderzoek is dat ons allemaal aanbelangt.

De publieksprijs was ook voor laureaat Ben Van Duppen. Hij kreeg de prijs uit handen van Canvas-nethoofd Reinhilde Weyns.  

Bekijk hierboven de presentatie waarmee fysicus Ben Van Duppen (UAntwerpen) gisteren de Vlaamse PhD Cup in de wacht sleepte. Ben won ook de publieksprijs met 655 stemmen (op een totaal van 2.600).

Meest gelezen