IS claimt dat het achter de schietpartij in Las Vegas zit

Terreurorganisatie IS heeft de verantwoordelijkheid voor de schietpartij in Las Vegas opgeëist. Volgens IS zou de schutter, een 64-jarige Amerikaan, een aantal maanden geradicaliseerd zijn, maar enig bewijs daarvan geeft IS niet. De FBI stelt echter dat de dader geen band had met internationale terreurorganisaties. De schutter had ook niet meteen het profiel van een IS-terrorist.

Uren nadat de 64-jarige Amerikaan Stephen Paddock zeker 58 concertgangers had doodgeschoten in Las Vegas, werd de schietpartij opgeëist als een aanslag van IS. Maar over de gegrondheid van die claim bestaan grote twijfels.  

De terreurorganisatie levert namelijk geen bewijzen voor de opeising. IS' officieuze persbureau Amaq meldt enkel dat de dader "een soldaat van Islamitische Staat is" die zich een aantal maanden geleden bekeerd had tot de islam. In de mededelingen geeft IS ook de naam van Paddock niet mee. Maar volgens de terreurgroep heeft hij de aanslag gepleegd als wraak op de landen die IS aanvallen in Syrië en Irak. 

Naar aanleiding van de opeising door IS heeft de Amerikaanse federale recherche FBI laten weten dat er voorlopig geen band lijkt te zijn tussen de schietpartij en internationaal opererende terreurorganisaties. De dader zou daarentegen wellicht alleen hebben gehandeld, aldus de politie. 

IS heeft in het verleden wel vaker opeisingen gedaan die de organisatie niet hard kon maken. 

Meest gelezen